Reklama

Reklama

Serowa zapiekanka

Zamiast schabu można użyć kiełbasy.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g schabu bez kości
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l bulionu warzywnego
  • 150 g sera gorgonzola
  • 20 g orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w plastry. 

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąby i gotujemy w osolonej wodzie z cukrem 5 minut, odcedzamy. 

Schab kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz po mięsie dodajemy masło, mąkę i zasmażamy. Wlewamy mleko, bulion, zagotowujemy. Dodajemy połowę rozkruszonego sera gorgonzola, mieszamy, by powstał gęstawy sos. 

Reklama

Orzechy siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brukselki, kawałki mięsa. Zalewamy sosem, posypujemy orzechami i pozostałym pokruszonym serem. Pieczemy 10 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło.

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | Zapiekana brukselka | Styl.pl | brukselka | schab

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy