Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w plastry.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąby i gotujemy w osolonej wodzie z cukrem 5 minut, odcedzamy.
Schab kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz po mięsie dodajemy masło, mąkę i zasmażamy. Wlewamy mleko, bulion, zagotowujemy. Dodajemy połowę rozkruszonego sera gorgonzola, mieszamy, by powstał gęstawy sos.
Orzechy siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brukselki, kawałki mięsa. Zalewamy sosem, posypujemy orzechami i pozostałym pokruszonym serem. Pieczemy 10 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło.
Zobacz także: