Reklama

Serowe knedle w cynamonowej panierce

Rozpoczynamy sezon na śliwki! Wypróbuj przepis na knedle w chrupiącej, cynamonowej panierce.

Składniki

  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • duża szczypta soli
  • 450 g zmielonego białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 260 g mąki + trochę do podsypywania
  • 32 śliwki
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki masła szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 duże szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

1. W misce łączymy łyżką miękkie masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól, jajko oraz ser. Dodajemy mąkę, mieszamy i chowamy na godzinę do lodówki. Śliwki drylujemy, w miejsce pestki wsypujemy odrobinę cukru. Łączymy dwie połówki i odkładamy. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy bułkę tartą. Smażymy na złoto. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy. 

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, oprószamy mąką i dzielimy na 32 kawałki. Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoniach, na środek kładziemy śliwkę i oblepiamy ją ciastem. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Jeszcze gorące obtaczamy w bułce tartej.

Reklama


Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy