Serowe knedle w cynamonowej panierce
Rozpoczynamy sezon na śliwki! Wypróbuj przepis na knedle w chrupiącej, cynamonowej panierce.
Składniki
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- duża szczypta soli
- 450 g zmielonego białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 260 g mąki + trochę do podsypywania
- 32 śliwki
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki masła szklanka bułki tartej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 duże szczypty cynamonu
Sposób przygotowania:
1. W misce łączymy łyżką miękkie masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól, jajko oraz ser. Dodajemy mąkę, mieszamy i chowamy na godzinę do lodówki. Śliwki drylujemy, w miejsce pestki wsypujemy odrobinę cukru. Łączymy dwie połówki i odkładamy. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy bułkę tartą. Smażymy na złoto. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, oprószamy mąką i dzielimy na 32 kawałki. Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoniach, na środek kładziemy śliwkę i oblepiamy ją ciastem. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Jeszcze gorące obtaczamy w bułce tartej.
Zobacz także: