Serowe krakersy z rozmarynowym dipem
Przekąska, która zawsze się sprawdza! Polecamy prosty przepis na domowe krakersy ze smakowitym dipem.

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczkę soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g zimnego masła
- 120 g parmezanu
- 100 ml szklanki zimnej wody rozmaryn
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego pieprz
Sposób przygotowania:
Trzemy parmezan i dodajemy do mąki, cukru, soli, sody, masła i wody. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiego ciasta i odkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 1-2 milimetry. Kroimy ciasto za pomocą noża do pizzy na kwadraty, oprószamy solą i pieczemy w 220 stopniach ok. 10 minut. Przygotowujemy dip. Siekamy drobno rozmaryn i dodajemy do jogurtu. Pieprzymy i solimy do smaku.