Serowe oponki
Zamiast klasycznego twarogu, można dodać do oponek np. ricottę lub serek mascarpone. Wyjdą równie pyszne.
Składniki
- 500 g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. tłuszczu
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Twaróg przeciśnij dwa lub trzy razy przez praskę. Przełóż do miski, a następnie wsyp dwie szklanki mąki, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wymieszaj. Do masy twarogowej dodaj jajka i śmietanę - powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj i wyłóż wszystko na stolnicę. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra.
Przy pomocy niedużej szklanki wytnij około 30 kółek. Następnie weź kieliszek lub zakrętkę i w środku kółka wytnij drugie, mniejsze. Oponki wrzuć na głęboki i rozgrzany olej (jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni C), najlepiej w niskim garnku. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyłowione z tłuszczu, kładź na wyłożone ręcznikiem kuchennym talerze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Jako że nie zawierają drożdży, można je jeść na ciepło!
Zobacz także: