Serowe tartaletki z pastą z dorsza
Jeśli planujesz imprezę w domu, przygotuj różne pyszności. My proponujemy krewetki, kiełbaski, tartaletki i wspaniałe deserki.

Składniki
na ciasto
- 240 g mąki
- 130 g masła
- 2 łyżki żółtego tartego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
na pastę z dorsza
- 300 g wędzonego dorsza
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziaren kukurydzy z puszki
- sok z cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, jajka, mleka i szczypty soli zagnieć ciasto. Po chwili dodaj tarty ser i znów zagnieć. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółeczka. Ułóż je w foremkach i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez 15 minut.
2. Usuń z dorsza ości i przełóż go do blendera. Dodaj kapary, musztardę, oliwę i sok z cytryny do smaku. Zblenduj, a następnie wymieszaj z kukurydzą. Napełnij masą tartaletki.
3. Gotową przekąskę schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.