​Sezon na truskawki! Jak je wykorzystać w nieoczywisty sposób?

Ewa Wachowicz podpowiada, jak można wykorzystać truskawki w kuchni
Ewa Wachowicz podpowiada, jak można wykorzystać truskawki w kuchniarchiwum prywatne

Truskawki na deser i nie tylko!

Składniki

  • truskawki
  • czarny pieprz grubo mielony
  • ocet balsamiczny
  • cukier brązowy

Truskawki z octem balsamicznym - przygotowanie:

Szpinak z truskawkami

Taka sałatka ze szpinaku i truskawek jest idealna na lato
Taka sałatka ze szpinaku i truskawek jest idealna na latoarchiwum prywatne

Składniki

  • liście szpinaku
  • kilkanaście truskawek
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Szpinak z truskawkami - przygotowanie:

Truskawki "do picia" - pysznie i zdrowo

Składniki

  • ½ kg rabarbaru lub agrestu
  • ½ kg truskawek
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • woda
  • 3 goździki
  • plastry cytryny do podania

Kompot z truskawek oraz rabarbaru - przygotowanie:

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 1-2 świeże ogórki gruntowe
  • kilka kostek lodu
  • woda mineralna opcjonalnie
  • olej lniany

do podania

  • łodygi selera naciowego
  • kardamon mielony

Koktail truskawkowo-ogórkowy

Pochodzenie ma znaczenie. Zwracajmy uwagę na to, gdzie kupujemy owoce

„Ewa gotuje”: Krem czosnkowyPolsatPolsat