Singapurski rosół na żeberkach wieprzowych
Singapurska wersja "herbaty na kościach" nazywa się Teochew bak kut teh. To prosta w przygotowaniu i smaczna zupa.

Składniki
- 70 dag żeberek wieprzowych
- 6 grzybów shitake
- Główka czosnku + 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka ziaren białego pieprzu
- Sól do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
Żeberka blanszuj klika minut (ok. 4) we wrzątku, wyjmij, opłucz, a wodę wylej. Nastaw świeżą wodę, umieść w niej żeberka, grzyby i główkę czosnku w całości.
Pieprz lekko rozbij w moździerzu, ząbki czosnku rozgnieć. Pieprz i czosnek umieść w saszetce z gazy i włóż do zupy. Dopraw solą i sosem solowym. Gotuj ok. 1 godzinę, wyjmij saszetkę z przyprawami. Podawaj posypaną posiekanym chili.
Możesz też wypróbować bardziej esencjonalną malezyjską wersję przygotowaną z większą ilością przypraw.