Reklama

Skrzydełka w sezamie

Zainspiruj się przepisami z kuchni blisko- oraz dalekowschodniej i ciesz nieziemskim smakiem i aromatem grillowanego drobiu

Składniki

  • 16 skrzydełek kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili
  • 1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • garść nasion sezamu

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka umyj i osusz. Natrzyj je solą morską i pieprzem. Włóż do miski z olejem. Marynuj 30 minut w temperaturze pokojowej. W drugiej misce wymieszaj oba sosy chili z sosem sojowym, olejem sezamowym i imbirem. Na suchej patelni upraż, mieszając, nasiona sezamu. Zdejmij. 

2. Skrzydełka ułóż na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Piecz je pod przykryciem 10 minut. Potem posmaruj je mieszanką sosów i grilluj kolejne 10 minut. Za każdym razem, kiedy obracasz skrzydełka, smaruj je sosem. Przed podaniem posyp je prażonym sezamem.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy