Reklama

Skrzydełka w sosie barbeque

Składniki

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • pomarańcza
  • 4 łyżki miodu
  • 200 ml sosu barbeque
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml syropu klonowego
  • 300 ml keczupu
  • 2–3 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka cynamonu
  • po łyżeczce pieprzu cayenne, chili i słodkiej wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy i studzimy.

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, który przelewamy do miski. Dodajemy połowę otartej skórki, miód, 50 ml sosu barbeque, chili, sól i mieszamy. W powstałej marynacie macerujemy skrzydełka około godziny.

Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pozostały sos barbeque i syrop klonowy, gotujemy 2-3 minuty. Następnie łączymy z keczupem, skórką pomarańczową, octem jabłkowym, cynamonem, pieprzem cayenne i papryką. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.

Reklama

Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy