Skrzydełka w sosie barbeque
Przygotowanie:
Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy i studzimy.
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, który przelewamy do miski. Dodajemy połowę otartej skórki, miód, 50 ml sosu barbeque, chili, sól i mieszamy. W powstałej marynacie macerujemy skrzydełka około godziny.
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pozostały sos barbeque i syrop klonowy, gotujemy 2-3 minuty. Następnie łączymy z keczupem, skórką pomarańczową, octem jabłkowym, cynamonem, pieprzem cayenne i papryką. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.
Zobacz także: