Reklama

Śledź na różowo– z pieczonymi burakami

Oryginalny przepis Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka, autorów książki „Ambasada Śledzia”, właścicieli restauracji Ambasada Śledzia w Krakowie i Katowicach.

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 1/2 kg buraków ćwikłowych
  • 1 łyżka śmietany 22 proc.
  • 4 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka 2 proc.

Sposób przygotowania:

1. Filety odsalaj 2-6 godzin w zimnej wodzie, a ostatnie 2 godziny w mleku. Wyjmij. Osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Włóż do lodówki. 

2. Buraki wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową. Piecz 60 minut w 180°C. Po wystudzeniu obierz je (lub nie) i zetrzyj grubo na tarce. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do dużej miski włóż śledzie, buraki, jajka i cebulę. Dodaj majonez, śmietanę, cukier i pieprz do smaku. Delikatnie przemieszaj. Włóż do lodówki na 12 godzin.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy