Śledź na różowo– z pieczonymi burakami
Oryginalny przepis Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka, autorów książki „Ambasada Śledzia”, właścicieli restauracji Ambasada Śledzia w Krakowie i Katowicach.
Sposób przygotowania:
1. Filety odsalaj 2-6 godzin w zimnej wodzie, a ostatnie 2 godziny w mleku. Wyjmij. Osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Włóż do lodówki.
2. Buraki wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową. Piecz 60 minut w 180°C. Po wystudzeniu obierz je (lub nie) i zetrzyj grubo na tarce. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do dużej miski włóż śledzie, buraki, jajka i cebulę. Dodaj majonez, śmietanę, cukier i pieprz do smaku. Delikatnie przemieszaj. Włóż do lodówki na 12 godzin.
Zobacz także: