Śledź pieczony z boczkiem
Składniki
- 4 oczyszczone śledzie (każdy około 25 dag)
- sól i pieprz
- 12 filetów anachois odsączonych i posiekanych
- 2 jabłka obrane ze skórki bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
- 4 gałązki świeżej mięty
- 12 plasterków przerośniętego wędzonego boczku bez skóry
- sok z 1 cytryny
- masło
Wnętrze ryb opłucz ciepłą wodą i oprósz solą oraz pieprzem. Do środka każdej włóż anchois, plasterki jabłek i miętę. Całość skrop sokiem z cytryny.
Ryby ułóż w posmarowanej tłuszczem blasze. Oprósz pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 200°C około 20 minut. Po 10 minutach przewróć ryby. Wystudź.
Każdą rybę owiń 3 plastrami boczku. Ułóż je na talerzu i podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz również: