Składniki na 10 porcji: 10 filetów śledzi marynowanych, 400 ml mleka, 1 burak, sól, tłuczony czarny pieprz, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki soku z cytryny, posiekany koperek do dekoracji.
Śledzie opłukać, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Wyjąć śledzie, ponownie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Buraka ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z 1 łyżką oleju, doprawić pieprzem i solą. Odstawić na 30 minut.
Cebulę obrać, posiekać i przyrumienić na łyżce oleju. Jabłko zetrzeć na tarce. Buraki wymieszać z jabłkiem i przysmażoną cebulą. Przygotowany farsz rozłożyć na filetach, ostrożnie zrolować i spiąć wykałaczkami. Roladki skropić sokiem z cytryny. Podawać na tacy wysypanej posiekanym koperkiem.
Składniki na 6 porcji: 60 dag solonych śledzi, 2 łyżki oleju, 1 szklanka mleka, 30 dag jabłek, suszony majeranek, sok i skórka otarta z cytryny, mielona ostra papryka, 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Opłukane śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Rano usunąć skórę i ości, zalać mlekiem, moczyć jeszcze 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny. Podsmażyć na oleju, dodać nieco majeranku, startą skórkę i resztę soku z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i dusić kilka minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Wystudzić. Śledzie podzielić na połówki, ułożyć na półmisku, przykryć jabłkami, zalać sosem z duszenia. Wstawić na noc do lodówki. Fantazyjnie udekorować.
Zobacz także: