Śledź ze śmietaną

Szukasz pomysłu na szybką przystawkę? Śledź sprawdzi się idealnie nie tylko od święta.

Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie123RF/PICSEL

Składniki

  • kilogram solonych filetów ze śledzia
  • 2 jabłka Jonagold
  • kwaśna, gęsta śmietana 18 proc.
  • cynamon

na marynatę

  • woda
  • 2–3 marchewki
  • kilka główek cebuli
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • cukier, ocet, olej

Sposób przygotowania:

1. Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. Przekładamy do wrzącej wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy kilka pokrojonych w talarki obranych cebul (cebula ma się zaparzyć, ale nie gotować). Doprawiamy cukrem i octem, kierując się własnym smakiem - marynata ma być aromatyczna, słodka i kwaśna. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki oleju, mieszamy i studzimy.

2. Śledzie płuczemy, a jeśli są bardzo słone, zostawiamy na kilka minut w wodzie, osączamy i zalewamy marynatą. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce na minimum 3 dni.

3. Obrane jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w kostkę. Śledzie osączamy z marynaty, kroimy na kawałki, układamy na półmisku i oprószamy cynamonem. Posypujemy jabłkami, a na wierzch wykładamy śmietanę.

Zobacz także:

Ryba faszerowanaStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?