Śledzie w sosie śliwkowym
Na wigilijny stół.

Składniki:
8 filetów śledziowychszklanka mlekagarść migdałów300 g suszonych śliwek1/3 szklanki oleju2 łyżki soku z cytryny4 gałązki natki pietruszkicukiersól
Filety mocz 3 godziny w mleku. Osącz, zawiń w ruloniki, a mleko wylej.Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i posiekaj blenderem.Śliwki mocz 2 godziny w 1/2 szklanki ciepłej wody, a następnie gotuj na małym ogniu około 30 minut do chwili, aż się rozpadną. Masę ze śliwek przetrzyj przez sito, dodaj olej i migdały. Wymieszaj, przypraw cukrem, solą i sokiem z cytryny.Ruloniki ze śledzi przełóż na półmisek. Podawaj je polane sosem śliwkowym i udekorowane natką pietruszki.
Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny moczenia śledzi i 2 godziny moczenia śliwek
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy wigilijne"
