Śledzie z piernikową kruszonką
Klasyczne śledzie marynowane w octowej zalewie na sposób skandynawski. Lekko różowe od czerwonej cebuli. Tworzą idealny duet ze słodkim, korzennym piernikiem.
Składniki
- 4 solone filety śledziowe, wymoczone w zimnej wodzie
- duża czerwona cebula
- 100 ml octu z białego wina
- 200 ml wody
- 75 g cukru
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 kulki czarnego pieprzu
- 4 pierniczki katarzynki lub kawałek domowego piernika
8
1. Wymoczone śledzie odsącz, osusz starannie papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki grubości około 2 cm.
2. Cebulę pokrój w prążki i zagotuj razem z pozostałymi składnikami marynaty. Potem przestudź.
3. Zimną marynatą zalej śledzie i odstaw na dobę, żeby się zamarynowały.
4. Podawaj razem z cebulą na kromkach z piernika lub posypane piernikiem startym na tarce o dużych oczkach.
Zobacz także: