Śledzie z piernikową kruszonką

Klasyczne śledzie marynowane w octowej zalewie na sposób skandynawski. Lekko różowe od czerwonej cebuli. Tworzą idealny duet ze słodkim, korzennym piernikiem.

Śledzie w occie
Śledzie w occie PANI

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe, wymoczone w zimnej wodzie
  • duża czerwona cebula
  • 100 ml octu z białego wina
  • 200 ml wody
  • 75 g cukru
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 kulki czarnego pieprzu
  • 4 pierniczki katarzynki lub kawałek domowego piernika
8

1. Wymoczone śledzie odsącz, osusz starannie papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki grubości około 2 cm. 

2. Cebulę pokrój w prążki i zagotuj razem z pozostałymi składnikami marynaty. Potem przestudź. 

3. Zimną marynatą zalej śledzie i odstaw na dobę, żeby się zamarynowały. 

4. Podawaj razem z cebulą na kromkach z piernika lub posypane piernikiem startym na tarce o dużych oczkach.

Zobacz także:

Roladki z białej ryby z wędzonym łososiemStyl.pl
PANI
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas