Śledziowa sałatka
Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 4 marchewki
- słoiczek majonezu
- słoiczek startych buraków
- 5 pokrojonych filetów śledziowych
- szczypiorek
- sól
- l oliwa
1. Ziemniaki i marchewki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
2. Cebule bierz i posiekaj, przełóż na sitko i sparz wrzącą wodą. ll Ziemniaki i marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Spód salaterki posmaruj oliwą i rozłóż ziemniaki. Wierzch wyrównaj i posmaruj majonezem. Następnie wyłóż marchewki i ponownie majonez.
4. Jako kolejne warstwy układaj: pokrojone śledzie, cebulkę i buraczki. Każdą warstwę smaruj majonezem.
5. Gotową sałatkę wstaw do lodówki. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
Zobacz również: