Śledziowe kotleciki Andżeliki Piechowiak
Aktorka zdradza swój przepis na wyśmienitą bożonarodzeniową przekąskę.
Składniki: 4 duże solone śledzie, naturalny serek homogenizowany, po 1/2 szklanki mleka i śmietany, jabłko, cebula, 4 łyżki majonezu, łyżka keczupu, 3 łyżki posiekanej natki, szczypta cukru, sól, pieprz, kilka listków sałaty
Przygotowanie: Wymoczone śledzie odfiletuj, zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Masło utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dodaj śmietanę i serek homogenizowany. Filety wyjmij z mleka i osusz na ręczniku papierowym. Następnie drobniutko pokrój.
Do masy śmietanowej dodaj drobno pokrojone jabłko i cebulę. Wszystko połącz z pokrojonymi śledziami. Z masy uformuj kotleciki, panierując końce w posiekanej natce pietruszki. Uformowane kotlety ułóż na półmisku.
Majonez wymieszaj z ketchupem i wyłóż do foliowego woreczka. Zrób w nim maleńką dziurkę i przez nią dekoracyjnie wyciśnij na wierzch sos na potrawę. Udekoruj według uznania, np. listkami bazylii.