Śliwki na drugie
Znamy ją już od wieków. Hodowana od starożytności dobrze przyjęła się też w polskim klimacie. Teraz śliwka odwdzięcza się nam cudownym smakiem.
Schyłek lata to czas wymarzony na śliwki. Przyciągają kolorem, ale przede wszystkim soczystością i smakiem. Występują w wielu odmianach – jest ich ponad sześć tysięcy!
Najpopularniejsza to oczywiście węgierka. Jest słodka i wyśmienita do deserów, a także po prostu do spożywania na surowo. Z węgierek udadzą się też dobrze powidła i kompoty. Natomiast renklodą o delikatnym smaku i jasnej skórce możemy cieszyć się jeszcze długo, gdyż nadaje się świetnie do zamrożenia na zimę.
Ze śliwek można też przygotowywać różnorakie dania. Od przepysznego placka, przez dodatki do mięs po nadzienia knedli i pierogów czy racuchów. W wielu domach również pilnie strzeżoną recepturą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie są przepisy na doskonałą nalewkę i śliwowicę.
Pomysły na drugie danie ze śliwką w roli głównej.
Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe, po ok. 40 dag każda, 20 śliwek, sól czosnkowa, pieprz, papryka, rozmaryn, cynamon, cukier, olej.
Przygotowanie: Polędwiczki opłucz natrzyj solą czosnkową, pieprzem, cukrem, rozmarynem, papryką i cynamonem. Skrop oliwą i odstaw na około 30-40 minut (sól i cukier powinny się w tym czasie rozpuścić). Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu, piecz obracając około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem. Tak samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki.
Składniki na 10 porcji: główka czerwonej kapusty (małej), cukier, 2-3 jabłka, trochę masła. 2-3 śliwki z pestkami (mogą być z kompotu), 1 cebula, 2 listki laurowe, sól, pieprz, parę ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie: Kapustę oczyścić, poszatkować. Dodać obrane i pokrojone jabłka, cebulę, a także śliwki, listki laurowe i ziele angielskie. Wlać trochę wody i dusić na patelni pod przykryciem, mieszać (jeżeli woda w czasie duszenia wyparuje, uzupełnić ją). Gdy kapusta będzie miękka, dodać odrobinę masła, 3 łyżki cukru, łyżkę soli, pieprz do smaku. Wymieszać, dusić jeszcze chwilę. Kapustę podawać na gorąco.
Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu, mąka, mleko, bułka tarta, cukier, olej, 5 jajek, pół kg śliwek.
Przygotowanie: Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na kawałki. Ryż ugotuj w osłodzonym mleku, odcedź i odczekaj, aż przestygnie. Dodaj 3 żółtka, pianę ubitą z białek i dodaj mąkę. Z powstałego ciasta formuj małe kulki. Do środka każdej wciśnij po kawałku śliwki, tak, by ciasto otaczało całą śliwkę. Następnie obtocz je na talerzu w roztrzepanym jaju i bułce tartej. Smaż na gorącym oleju do zarumienienia.