Śliwki pod złocistą kruszonką
Deser przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- duże jabłko
- 2–3 łyżki cynamonu w proszku
- 100 g brązowego cukru + 3 łyżki
- 200 g jeżyn
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki
- 100 g masła
Przygotowanie:
Jeżyny płuczemy, a następnie osuszamy. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Obrane jabłko kroimy w kostkę. Owoce mieszamy w rondlu z cynamonem, 4 łyżkami wody i 3 łyżkami brązowego cukru. Zagotowujemy i dusimy 5 minut.
Przesianą mąkę zagniatamy z płatkami owsianymi, rozpuszczonym masłem i 100 g cukru, aż składniki się połączą.
Owoce przekładamy z rondla do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy jeżynami, a na wierzchu rozkruszamy ciasto z płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 25 minut w 200ºC.
Owoce pod kruszonką porcjujemy wprost z naczynia żaroodpornego, gdyż nie da się ich wyjąć na półmisek lub paterę.
Zobacz także: