Składniki na 10-12 porcji: 30 dag mąki pszennej, 1 budyń o smaku waniliowym, 25 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 70 dag śliwek, 10 dag płatków migdałowych, sól, 5-6 łyżek płynnego miodu, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka oraz śmietanę. Składniki wymieszać nożem i zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę natłuścić, posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąka stolnicy. Przenieść na wałku na blaszkę. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika (180º) i podpiec przez 10-15 minut na złoty kolor.
Śliwki umyć, rozciąć na pół, wypestkować. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek przekrojem do góry. Posypać płatkami migdałowymi i polać miodem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut.
Składniki na 10 porcji: 25 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 1 żółtko, 1 łyżka brązowego cukru, szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, 75 dag śliwek węgierek, 4 łyżki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masłem, dodać cukier i sól, a następnie żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić ćwiartki i usunąć pestki. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wylepić ciastem, ponakłuwać i posypać cukrem.
Ułożyć owoce, posypać cynamonem i cukrem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 210ºC. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem.