Reklama

Słodka Szwecja

Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

No i jedzą dużo ryb - takie cechy charakterystyczne kuchni szwedzkiej wymienia w INTERIA.PL jeden z najsłynniejszych znawców smaków świata Robert Makłowicz.

Potrawą prostą i smaczną jest pokusa Jansona - ziemniaki zapiekane z sardelami, anchois prosto z puszki: ziemniaki kroi się w plastry, przekłada się je anchois, zalewa olejem, dodaje masła i zapieka w piekarniku - to szybki przepis Roberta Makłowicza.

Dorsz z jarzynami

Przygotuj: 4 filety z dorsza; 4 marchewki; 2 białe rzodkwie; 1 łyżeczkę cukru; 2 łyżki masła; 2 jajka ugotowane na twardo; 1 łyżeczkę kawioru; 1 szklankę wody; sól i pieprz.

Reklama

Filety z dorsza posól, popieprz i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę i 40 minut. W garnku rozpuścić masło. Jarzyny pokrój w grube paseczki, wrzuć do garnka z masłem, dolej odrobinę wody i dodaj cukier. Przykryj, ale pamiętaj, by para miała ujście. Uduszone filety ułóż na odwróconym do góry dnem talerzu i połóż na patelni lub garnku z gotującą się wodą. Przykryj i od momentu zagotowania podgrzewaj 10 minut (aby woda się nie zagotowała). Ugotowane filety przełóż na półmisek, obok daj uduszone na maśle warzywa, kawior i drobno pokrojone jajka.

Szwedzka kanapka

Przygotuj: podłużną, słodką bułkę; pastę majonezową z krewetkami i ogonkami raków; pęczek zielonego koperku.

Do środka podłużnej bułki włóż pastę majonezową z krewetkami i ogonami raków. A na wierzch połóż koperek.

Łosoś marynowany w koprze

Przygotuj: kg filetu z surowego łososia; 2 pęki kopru; 4 łyżki ciemnego cukru; 2 łyżki gruboziarnistej soli; 2 łyżeczki czerwonego pieprzu; kieliszek wódki. A na sos: 3 łyżki musztardy dijon; łyżkę białego octu winnego; 2 łyżki miodu; 3 łyżki drobno posiekanego kopru; 3 łyżki oliwy; sok z cytryny.

Wszystkie składniki sosu wymieszaj. Z łososia usuń ości, opraw go i przekrój na pół. Wymieszaj posiekany koper, cukier, sól i wódkę. Obłóż tym rybę ze wszystkich stron, złóż jej połówki i owiń folią, zostawiając otwór na dole. Ułóż rybę na desce, pod kątem, żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii, obciąż wierzchu drugą deską. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem oczyść rybę z kopru, pokrój w cieniutkie plasterki.

Wołowina po marynarsku

Przygotuj: 8 befsztyków wołowych; 8 dużych ziemniaków; 4 cebule; łyżeczkę tymianku; 2 liście laurowe; butelkę jasnego piwa; łyżkę masła; natkę pietruszki; sól i pieprz.

Roztop masło na patelni. Z polędwicy wykrój befsztyki, delikatnie rozgnieć je dłonią i szybko podsmaż z obu stron na maśle. Cebulę pokrój w półplasterki, zezłoć ją na maśle pozostałym ze smażenia mięsa. W garnku ułóż najpierw cebulę, potem mięso a na surowe, pokrojone w plastry ziemniaki. Dodaj tymianek, liść laurowy, dużo soli i pieprzu. Wlej piwo, przykryj i całość duś ok. pół godziny. Po wyłożeniu na talerz, posyp natką, pieprzem i solą. Obok połóż marynowane buraczki.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy