Słodkie ciasteczka
Sprawdzony przepis na soczyste kruche ciasteczka z marchewką .
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 300 g mąki
- 150 g marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz i drobno zetrzyj na tarce. Margarynę posiekaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz marchew. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości 4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. W połowie krążków literatką wytnij dziurki.
2. Ciastka ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piecz przez ok. 15 minut. Wystudź.
3. Pełne krążki posmaruj dżemem i przykryj krążkami z dziurką, lekko dociskając. Przed podaniem ciastka poprósz cukrem pudrem.