Słodkości z marchwią
Zamiast placka z owocami zaserwuj bliskim coś z warzywami, na które wciąż jest sezon. Będzie smacznie i oryginalnie!
Składniki
- 1 szklanka startej marchwii
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do piecz.
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szkl. oleju
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- 1/2 szkl. orzechów włoskich (mogą też być płatki migdałów lub orzechy pekan)
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki białej czekolady
1 godz. 30 min
10
1. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól.
2. W drugim naczyniu wymieszaj olej, sok i esencję waniliową.
3. W trzeciej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj składniki z pozostałych naczyń i zmiksuj.
4. Dodaj startą marchew i bakalie. Całość wymieszaj łyżką.
5. Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180°C.
6. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, przestudź i wymieszaj z serkiem mascarpone. Przekrój ciasto i posmaruj je kremem w środku i na wierzchu. Możesz ozdobić ciasto marchewkami z masy cukrowej lub bakaliami.
Zobacz także: