Smacznie i zdrowo, bo na parze!

Gotowanie na parze szybko zyskuje zwolenników na całym świecie.

Gotowanie na parze pozwala zachować witaminy
Gotowanie na parze pozwala zachować witaminyAndrzej ZygmuntowiczReporter

Kuchnię parowarową przede wszystkim cenią ci, którzy chcą schudnąć. Ten sposób przyrządzania potraw nie wymaga bowiem dodawania do nich tłuszczu, a to z kolei pozwala znacząco ograniczyć kaloryczność posiłków i sprawia, że stają się one lekkostrawne. Potrawy z parowarów są smaczne, gdyż nie nasiąkają wodą, jak to ma miejsce przy tradycyjnym gotowaniu.

Poza tym gotowanie na parze pozwala oszczędzić czas. Nie trzeba doglądać potraw, wystarczy ustawić automatyczny wyłącznik czasowy. Nie trzeba też później zmywać kilku garnków i patelni. Korzystając z parowaru, możemy dowolnie zestawiać produkty, a więc i łączyć wiele smaków.

Na koniec rada - jeżeli nie masz w domu parowaru elektrycznego, możesz z powodzeniem zastąpić to urządzenie tradycyjnym oprzyrządowaniem kuchennym, umieszczając durszlak lub sitko nad garnkiem z wrzącą wodą.

Więcej w serwisie:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas