Reklama

Smak dzieciństwa

Pączki z masą budyniową można wykonać na kilka sposobów. Najważniejsze jest ciasto, dlatego pamiętaj o przesiewaniu mąki.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 12

Składniki

  • 1/8 l tłustego mleka
  • 50 g masła
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajo
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 l oleju do smażenia
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • cukier
  • puder do bitej śmietany i do posypania ciastek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, studzimy. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie łączymy z mlekiem i jajem, wyrabiamy. Na koniec zagniatamy i na blacie podsypanym mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 centymetra. Wycinamy 12 kół o średnicy 9-10 centymetrów.

Formujemy kształt  i przekładamy na talerze. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by pączek podwoiły objętość. 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec dodajemy 3-4 łyżeczki cukru pudru. 

Reklama

Olej przelewamy do dużego garnka i nagrzewamy do 180º C. Partiami smażymy ciastka z każdej strony na jasnozłoty kolor około 4 minut. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzimy. Ciasto nacinamy w połowie, ale nie przecinamy. Wypełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | śmietana | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy