Smak dzieciństwa
Pączki z masą budyniową można wykonać na kilka sposobów. Najważniejsze jest ciasto, dlatego pamiętaj o przesiewaniu mąki.
Składniki
- 1/8 l tłustego mleka
- 50 g masła
- 300 g mąki
- 50 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- jajo
- 7 g suchych drożdży
- 2 l oleju do smażenia
- 300 ml śmietanki kremówki
- cukier
- puder do bitej śmietany i do posypania ciastek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, studzimy. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie łączymy z mlekiem i jajem, wyrabiamy. Na koniec zagniatamy i na blacie podsypanym mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 centymetra. Wycinamy 12 kół o średnicy 9-10 centymetrów.
Formujemy kształt i przekładamy na talerze. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by pączek podwoiły objętość. 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec dodajemy 3-4 łyżeczki cukru pudru.
Olej przelewamy do dużego garnka i nagrzewamy do 180º C. Partiami smażymy ciastka z każdej strony na jasnozłoty kolor około 4 minut. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzimy. Ciasto nacinamy w połowie, ale nie przecinamy. Wypełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: