Smaki spiżarni: Ciecierzyca
Do obiadu, na kanapkę, jako przekąska i składnik wielu dań.
Ciecierzyca, cieciorka albo groch włoski - to określenia tej samej rośliny. Zwłaszcza ostatnia nazwa pasuje do niej najbardziej. Bo ciecierzyca kształtem i słodkim smakiem przypomina groch. Stanowi obowiązkowy składnik kuchni wegetariańskiej ze względu na cenne wartości odżywcze.
Jest dobrym źródłem białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Możemy kupić suche nasiona. Zanim je ugotujemy, trzeba je moczyć przez ok. 12 godzin w wodzie (najlepiej zostawić na noc). Gotujemy przez około godzinę - na szklankę ciecierzycy bierzemy 3 szklanki wody. W czasie gotowania nie solimy, bo wtedy cieciorka stwardnieje. Dla urozmaicenia smaku można wrzucić do garnka liść laurowy, zioła czy włoszczyznę.
Niecierpliwi mogą korzystać z cieciorki w puszce lub słoiku. Można np. ją szybko uprażyć w piekarniku z ziołami i uzyskać aromatyczną, chrupiącą przekąskę dla gości. To pożywny dodatek do dań mięsnych i ryb. Jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zapiekanki. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów.
Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką, rukolą czy kaszą jaglaną albo owocami morza. Pysznie smakuje w towarzystwie przypraw, jak tymianek, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon itp. Ale nie dodawajmy ich za dużo, by nie przyćmiły smaku cieciorki.
Bez niej nie ma hummusu (w języku arabskim słowo hummus znaczy ciecierzyca). To smaczna pasta do chleba. W klasycznej wersji wystarczy zmiksować cieciorkę z tahini (pasta sezamowa), czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ale hummus może mieć też inne wersje, np. gdy dodamy do niego pieczoną paprykę.