Gulasz
Gulasz to prosta potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Różnorodne dodatki sprawią, że będziesz się cieszyć zawsze nowym daniem
Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed smażeniem.
Weź 1/2 szklanki sosu sojowego, 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżki stołowe octu winnego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Włóż mięso na minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej, tym będzie smaczniejsze.
Składniki: po 40 dag mieszanego mięsa (wieprzowina, wołowina), 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 papryki (czerwona i żółta), przecier pomidorowy, łyżka ostrego ketchupu, pół szklanki pikantnego soku pomidorowego, szklanka bulionu, olej, pół szklanki czerwonego wina, ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól.Przygotowanie: Mięso pokrój w grubą kostkę. Posyp solą, pieprzem i oprósz papryką.
W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojony w kostkę boczek, włóż mięso i usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pieczarki, paprykę i posiekaną cebulę.
Całość smaż 10 minut, zalej bulionem i czerwonym winem. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, ostry ketchup i pikantny sok pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem sos posyp posiekaną kolendrą. Danie udekoruj świeżymi ziołami.
Składniki: garść suszonych grzybów, 60 dag wołowiny, łyżka masła, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, cebulki piklowane, papryczka chili, puszka całych pomidorów.Przygotowanie: Opłukane suszone grzyby zalej wodą i mocz przez minimum 2 godziny.Mięso pokrój w kostkę. Usmaż na oleju, a następnie duś pod przykryciem. Namoczone grzyby odcedź na sitku, pokrój i zagotuj w wodzie, w której się moczyły. Kiedy grzyby się zagotują dodaj łyżkę masła i sól. Całość gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po godzinie gotowania grzyby dodaj do mięsa, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj i gotuj jeszcze około 30 minut. Pod koniec duszenia mięsa, do innej miseczki wsyp 2 łyżki mąki i wlej zimną wodę, wymieszaj i wlej do mięsa. Zapraw gulasz i gotuj jeszcze 10 minut.
Składniki: 40 dag filetu z indyka, brokuł, cebula, łyżka masła, sól, pieprz, por, 2 szklanki rosołu, olej do smażenia, 4 łyżki śmietany, czerwona papryka, 2 łyżki mąki, koperek do dekoracjiPrzygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojone w kostkę mięso. Brokuł umyj i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie wrzuć pokrojony w plasterki por i duś pod przykryciem około 10 minut.
Dodaj podsmażone mięso i paprykę. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Śmietanę wymieszaj, wlej do sosu i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj podzielony na różyczki brokuł, przypraw do smaku solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem udekoruj koperkiem.