Reklama

Reklama

Smalec z mięsem, jabłkiem i majerankiem

Pyszne smarowidło do chleba.

Składniki

  • 500 g słoniny
  • po 200 g łopatki, karkówki, polędwiczki wieprzowej i boczku
  • 250 g suszonej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Słoninę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytapiaj, aż skwarki będą przezroczyste. Dodaj pokrojony boczek i smaż przez 10 minut.

Mięso i kiełbasę pokrój bardzo drobno lub zmiel. Dodaj do skwarków.

Obrane cebule i czosnek posiekaj. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć na patelnię razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Podsmażaj tak długo aż kawałeczki jabłka się rozpuszczą.

Utłucz w moździerzu kolendrę. Wymieszaj z pozostałymi przyprawami i dopraw smalec.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy