Smalec z mięsem, jabłkiem i majerankiem
Pyszne smarowidło do chleba.
Składniki
- 500 g słoniny
- po 200 g łopatki, karkówki, polędwiczki wieprzowej i boczku
- 250 g suszonej kiełbasy
- 3 duże cebule
- 1 kwaśne jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Słoninę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytapiaj, aż skwarki będą przezroczyste. Dodaj pokrojony boczek i smaż przez 10 minut.
Mięso i kiełbasę pokrój bardzo drobno lub zmiel. Dodaj do skwarków.
Obrane cebule i czosnek posiekaj. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć na patelnię razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Podsmażaj tak długo aż kawałeczki jabłka się rozpuszczą.
Utłucz w moździerzu kolendrę. Wymieszaj z pozostałymi przyprawami i dopraw smalec.
Zobacz także: