Reklama

Reklama

Smażona ryba z sosem cytrynowym

Dietetycy zalecają spożywanie ryb ze względu na ich liczne wartości odżywcze. Nie masz pojęcia jak je przyrządzić? Sprawdź jak zrobić pyszną rybę z sosem cytrynowym.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 małe dorady lub makrele
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

Składniki na sos cytrynowy

  • 1/2 cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz ryby. Zrób w nich po trzy nacięcia z każdej strony aż do kręgosłupa.

2. Posyp ryby solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrop sokiem z cytryny. 

3. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Przełóż ją do rondelka i zalej winem. Gotuj chwilę, aż część płynu odparuje. Dodaj połowę masła. 

4. Żółtka ubij i stopniowo połącz z masłem i winem. Dodaj pozostałe masło i mieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Wlej sok z połówki cytryny i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

5. Na rozgrzanym oleju usmaż ryby po sześć minut z każdej strony. Podawaj z sosem.

Zobacz także:

Reklama

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ryby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje