Smażona ryba z sosem cytrynowym
Dietetycy zalecają spożywanie ryb ze względu na ich liczne wartości odżywcze. Nie masz pojęcia jak je przyrządzić? Sprawdź jak zrobić pyszną rybę z sosem cytrynowym.

Składniki
- 4 małe dorady lub makrele
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
na sos cytrynowy
- 1/2 cytryny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła
- sól
- cukier
- pieprz
1 godz. 0 min
4

Przygotowanie:
1. Umyj i osusz ryby. Zrób w nich po trzy nacięcia z każdej strony aż do kręgosłupa.
2. Posyp ryby solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrop sokiem z cytryny.
3. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Przełóż ją do rondelka i zalej winem. Gotuj chwilę, aż część płynu odparuje. Dodaj połowę masła.
4. Żółtka ubij i stopniowo połącz z masłem i winem. Dodaj pozostałe masło i mieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Wlej sok z połówki cytryny i dopraw solą, pieprzem i cukrem.
5. Na rozgrzanym oleju usmaż ryby po sześć minut z każdej strony. Podawaj z sosem.
Zobacz także: