Smażona ryba z sosem cytrynowym

Dietetycy zalecają spożywanie ryb ze względu na ich liczne wartości odżywcze. Nie masz pojęcia jak je przyrządzić? Sprawdź jak zrobić pyszną rybę z sosem cytrynowym.

Osoby, które włączają do swojej diety ryby - unikają otyłości
Osoby, które włączają do swojej diety ryby - unikają otyłości123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 małe dorady lub makrele
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

na sos cytrynowy

  • 1/2 cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • cukier
  • pieprz
1 godz. 0 min
4
Ryby dostarczają jodu, fosforu i wapnia
Ryby dostarczają jodu, fosforu i wapnia123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz ryby. Zrób w nich po trzy nacięcia z każdej strony aż do kręgosłupa.

2. Posyp ryby solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrop sokiem z cytryny. 

3. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Przełóż ją do rondelka i zalej winem. Gotuj chwilę, aż część płynu odparuje. Dodaj połowę masła. 

4. Żółtka ubij i stopniowo połącz z masłem i winem. Dodaj pozostałe masło i mieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Wlej sok z połówki cytryny i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

5. Na rozgrzanym oleju usmaż ryby po sześć minut z każdej strony. Podawaj z sosem.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas