Smażone cevapcici
To bałkańskie danie. Rulony można robić na kilka sposobów. Dopuszczalna jest wersja: grillowana lub smażona.
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 kajzerki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek ajwaru
- 3 łyżki keczupu
- 1 żółta papryka
- 80 dag ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka i ostra
- papryka, kmin rzymski
- po 1/2 pęczka natki pietruszki i dymki
Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić łyżką oleju, doprawić solą i słodką papryką. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać ( osiem listków zostawić w całości). Cebulę posiekać.
Bułki odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, natką i jajkiem, dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i kminem. Uformować 16. niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce.
W ośmiu z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około dziesięć minut. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki.
Zobacz także: