Reklama

Smażone cevapcici

To bałkańskie danie. Rulony można robić na kilka sposobów. Dopuszczalna jest wersja: grillowana lub smażona.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek ajwaru
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 żółta papryka
  • 80 dag ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra
  • papryka, kmin rzymski
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i dymki

Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić łyżką oleju, doprawić solą i słodką papryką. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać ( osiem listków zostawić w całości). Cebulę posiekać. 

Bułki odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, natką i jajkiem, dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i kminem. Uformować 16. niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce. 

W ośmiu z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około dziesięć minut. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski. 

Reklama

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki.

Zobacz także: 



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy