Reklama

Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

Obłędny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • mała szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • masło klarowane do smażenia
  • do podania cukier puder

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wbijamy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy rózgą do otrzymania jednolitej masy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ok. 7 mm plasterki i wydrążamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami masła bądź olejem. Jabłka zanurzamy w misce z ciastem i smażymy na złoty kolor przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe jabłka kładziemy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy