Smażony filet z turbota bałtyckiego
Ze smażonymi orzechami włoskimi, borowikami i smażoną kaszą gryczaną
Składniki na 4 porcji:
4 filety z turbota
łyżeczka ziaren gorczycy
sól do doprawienia
łyżka posiekanego estragonu
masło do smażenia
2 kieliszki orzechówki
Sos:
garść obranych orzechów
włoskich
2 łyżki masła
6 borowików świeżych lub mrożonych
2 ząbki czosnku
kieliszek jałowcówki lub innej podobnej wódki
sól do doprawienia
pieprz mielony
szklanka ugotowanej na półtwardo kaszy gryczanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
Turbota natrzyj utartymi ziarnami gorczycy, posiekanym estragonem i solą. Filety smaż na maśle, a pod koniec podlej orzechówką i podpal. Na suchej patelni upraż orzechy, dodaj masło i posiekane borowiki. Pod koniec dorzuć zmiażdżony czosnek i podlej jałowcówką. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos borowikowy jest zbyt suchy, dodaj więcej masła. Na patelni rozpuść masło, dorzuć kaszę i natkę pietruszki.
Smaż, aż kasza wchłonie masło i będzie soczysta.