Śniadania, które nasycą na długi czas. Co przygotować na dobry początek dnia?
Śniadanie to niewątpliwie najważniejszy posiłek – to od niego zależy, jak będziemy się czuć przez resztę dnia. Aby śniadanie było sycące i zapewniało energię na długie godziny, musi zawierać odpowiednią ilość kalorii, a kluczową rolę odgrywa białko, które daje uczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi. Choć najpopularniejszym śniadaniem pozostaje klasyczna jajecznica, przygotowana na wiele różnych sposobów, dziś chciałabym zaproponować kilka innych, równie smacznych i pożywnych alternatyw.

Szakszuka z wiejską kiełbasą
Zaczniemy od wyjątkowego dania, które zdobywa coraz większą popularność - szakszuki z wiejską kiełbasą. To połączenie jajek, pomidorów, przypraw i mięsnych dodatków, które idealnie wpasowuje się w rolę energetycznego, sycącego śniadania.
Składniki:
- 2 pomidory z puszki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryki żółtej
- kawałek kiełbasy wiejskiej
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- kawałek sera żółtego
- szczypior do dekoracji
Zobacz również: Najgorszy tłuszcz do jajecznicy. Lepiej poszukaj zamiennika

Opis przygotowania:
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dorzucić plasterki kiełbasy oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut. Następnie wybić jajka. Posolić i wstawić do piekarnika, by białko się ścięło. Podawać na patelni - posypane startym oscypkiem i zieleniną.
Zobacz również: Bije na głowę klasyczną jajecznicę. Klasyczna i sycąca
Śniadaniowa miska

Kolejna propozycja śniadaniowa to miska pełna wartościowych produktów, którą możemy też zabrać ze sobą np. do pracy lub zjeść w domu. Smacznie, do syta i zdrowo.
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- sól do gotowania
- 2 garście orzechów laskowych
- kilka liści jarmużu
- kilka śliwek suszonych
- kawałek sera koziego
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić.
Orzechy uprażyć w piekarniku (7-8 minut, 200 st. C), przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Gdy wystygną, posiekać.
Śliwki zalać wodą i gotować, aż zmiękną.
Liście jarmużu zblanszować we wrzątku, zahartować w wodzie z lodem.
Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Kaszę nałożyć do miski. Na kaszy ułożyć śliwki, jarmuż i pokrojony w kostkę ser kozi. Tuż przed podaniem polać dressingiem i posypać orzechami.
Zobacz również: Metabolizm będzie na pełnych obrotach. Zajadaj z samego rana
Śniadanie angielskie

Bardzo popularne w restauracjach jest tak zwane śniadanie angielskie (english breakfast). W prosty sposób możemy też przygotować go samodzielnie, w domu.
Składniki:
- kilka kiełbasek
- boczek w plastrach
- kaszanka
- kilka pomidorów
- kilka jajek
- masło do smażenia
- fasolka w sosie pomidorowym
- koperek do dekoracji
Do podania:
- bułka
- sok pomarańczowy
Opis przygotowania:
Kiełbaski, pokrojoną w plastry kaszankę i boczek upiec na patelni grillowej. Pomidory przekroić na pół i też upiec na ruszcie. Jajka wybić na patelnię, na mocno rozgrzane masło. Fasolkę podgrzać. Wszystkie składniki ułożyć na płaskim talerzu. Udekorować koperkiem.
Podawać z pieczywem i sokiem pomarańczowym.
Jajka w bułce z plastrami łososia

Na koniec smaczna i oryginalna propozycja śniadaniowa: jajka w bułce z plastrami łososia. Jeśli nie przepadacie za rybą, to możecie zastąpić ją szynką.
Składniki:
- 4 duże bułki
- masło do posmarowania
- łosoś wędzony w plastrach lub szynka
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 jajka
- pęczek koperku
- sól
Do podania:
- tarty parmezan
Opis przygotowania:
Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć. Powstałe w ten sposób miseczki posmarować miękkim masłem, wyłożyć plastrami wędzonego łososia(lub szynki jak kto woli) - tak, by powstało coś w rodzaju gniazda. Do każdego dać po łyżce musztardy z całymi ziarnami gorczycy, rozsmarować. Posypać siekanym koperkiem. Wybić jajka. Przyprawić solą i zapiec w piekarniku (180 st. C, pieczemy do momentu, w którym zetnie się białko). Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.
Wybór sycącego śniadania to klucz do dobrego startu dnia. Warto eksperymentować z różnymi składnikami, aby nie tylko nasycić organizm, ale i cieszyć się pełnią smaków. Niezależnie od tego, czy preferujecie klasyczną jajecznicę, owsiankę, czy bardziej wyszukane propozycje - pamiętajcie, że dobrze skomponowane śniadanie to podstawa energii na resztę dnia!