Śniadania, które nasycą na długi czas. Co przygotować na dobry początek dnia?

Śniadanie to niewątpliwie najważniejszy posiłek – to od niego zależy, jak będziemy się czuć przez resztę dnia. Aby śniadanie było sycące i zapewniało energię na długie godziny, musi zawierać odpowiednią ilość kalorii, a kluczową rolę odgrywa białko, które daje uczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi. Choć najpopularniejszym śniadaniem pozostaje klasyczna jajecznica, przygotowana na wiele różnych sposobów, dziś chciałabym zaproponować kilka innych, równie smacznych i pożywnych alternatyw.

Ewa Wachowicz poleca przepisy na sycące śniadania
Ewa Wachowicz poleca przepisy na sycące śniadaniaArchiwum autora

Szakszuka z wiejską kiełbasą

Zaczniemy od wyjątkowego dania, które zdobywa coraz większą popularność - szakszuki z wiejską kiełbasą. To połączenie jajek, pomidorów, przypraw i mięsnych dodatków, które idealnie wpasowuje się w rolę energetycznego, sycącego śniadania.

Składniki:

  • 2 pomidory z puszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryki żółtej
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • kawałek sera żółtego
  • szczypior do dekoracji
Szakszuka to świetna alternatywa dla jajecznicy
Szakszuka to świetna alternatywa dla jajecznicyArchiwum autora

Opis przygotowania:

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dorzucić plasterki kiełbasy oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut. Następnie wybić jajka. Posolić i wstawić do piekarnika, by białko się ścięło. Podawać na patelni - posypane startym oscypkiem i zieleniną.

Śniadaniowa miska

Takie śniadanie nasyci na długo
Takie śniadanie nasyci na długoArchiwum autora

Kolejna propozycja śniadaniowa to miska pełna wartościowych produktów, którą możemy też zabrać ze sobą np. do pracy lub zjeść w domu. Smacznie, do syta i zdrowo.

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur
  • sól do gotowania
  • 2 garście orzechów laskowych
  • kilka liści jarmużu
  • kilka śliwek suszonych
  • kawałek sera koziego

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić.

Orzechy uprażyć w piekarniku (7-8 minut, 200 st. C), przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Gdy wystygną, posiekać.

Śliwki zalać wodą i gotować, aż zmiękną.

Liście jarmużu zblanszować we wrzątku, zahartować w wodzie z lodem.

Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.

Kaszę nałożyć do miski. Na kaszy ułożyć śliwki, jarmuż i pokrojony w kostkę ser kozi. Tuż przed podaniem polać dressingiem i posypać orzechami.

Śniadanie angielskie

Śniadanie angielskie to poranny klasyk
Śniadanie angielskie to poranny klasykArchiwum autora

Bardzo popularne w restauracjach jest tak zwane śniadanie angielskie (english breakfast). W prosty sposób możemy też przygotować go samodzielnie, w domu.

Składniki:

  • kilka kiełbasek
  • boczek w plastrach
  • kaszanka
  • kilka pomidorów
  • kilka jajek
  • masło do smażenia
  • fasolka w sosie pomidorowym
  • koperek do dekoracji

Do podania:

  • bułka
  • sok pomarańczowy

Opis przygotowania:

Kiełbaski, pokrojoną w plastry kaszankę i boczek upiec na patelni grillowej. Pomidory przekroić na pół i też upiec na ruszcie. Jajka wybić na patelnię, na mocno rozgrzane masło. Fasolkę podgrzać. Wszystkie składniki ułożyć na płaskim talerzu. Udekorować koperkiem.

Podawać z pieczywem i sokiem pomarańczowym.

Jajka w bułce z plastrami łososia

Jajka w bułce - prosto i smacznie
Jajka w bułce - prosto i smacznieArchiwum autora

Na koniec smaczna i oryginalna propozycja śniadaniowa: jajka w bułce z plastrami łososia. Jeśli nie przepadacie za rybą, to możecie zastąpić ją szynką.

Składniki:

  • 4 duże bułki
  • masło do posmarowania
  • łosoś wędzony w plastrach lub szynka
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • sól

Do podania:

  • tarty parmezan

Opis przygotowania:

Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć. Powstałe w ten sposób miseczki posmarować miękkim masłem, wyłożyć plastrami wędzonego łososia(lub szynki jak kto woli) - tak, by powstało coś w rodzaju gniazda. Do każdego dać po łyżce musztardy z całymi ziarnami gorczycy, rozsmarować. Posypać siekanym koperkiem. Wybić jajka. Przyprawić solą i zapiec w piekarniku (180 st. C, pieczemy do momentu, w którym zetnie się białko). Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.

Wybór sycącego śniadania to klucz do dobrego startu dnia. Warto eksperymentować z różnymi składnikami, aby nie tylko nasycić organizm, ale i cieszyć się pełnią smaków. Niezależnie od tego, czy preferujecie klasyczną jajecznicę, owsiankę, czy bardziej wyszukane propozycje - pamiętajcie, że dobrze skomponowane śniadanie to podstawa energii na resztę dnia!

Bangkok świętuje Księżycowy Nowy RokAFP