Śniadanie dla aktywnych
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być ono pożywne, zdrowe i jak najbardziej zróżnicowane.
Składniki na 2 porcje: 6 jajek, 6 łyżek wody lub mleka, 25 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 garście kiełków, 6 łyżek masła, sól, pieprz.
Pieczarki umyj, osusz, pokrój w grube plastry. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni roztop 2 łyżki masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie do miseczki wbij 3 jajka i dodaj połowę wody lub mleka. Energicznie roztrzep widelcem lub trzepaczką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni roztop połowę masła, które zostało. Wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez 3-5 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Omlet zsuń na talerz, rozłóż na nim połowę usmażonych pieczarek oraz kiełków, złóż na pół. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet ze składników, które pozostały.
Składniki na 4 porcje: Na placuszki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mąki razowej, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki przegotowanej wody, 3/4 łyżeczki soli. Na pastę z awokado: 1 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, 1 pomidor. Na pastę jajeczną: 3 jajka ugotowane na twardo, 1-2 łyżki majonezu, 1 mała cebula, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.
Na stolnicę lub blat wsyp obie mąki, dodaj olej, wodę oraz sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm, szklanką wytnij krążki. Ułóż je na rozgrzanej, suchej teflonowej patelni (bez tłuszczu), opiekaj po 3-4 min z każdej strony. Wystudź.
Awokado przekrój wzdłuż, nacinając do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz sól. Rozdrobnij blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Jajka pokrój. Przełóż je do miski, dodaj posiekaną cebulę, curry oraz majonez, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Placuszki posmaruj przygotowany-mi pastami. Na te, które są z pastą z awokado połóż plastry pomidorów.
Składniki na 4 sztuki: Na chleb: 33 dag mąki pszennej, 200 ml letniej wody, 1 i 1/2 dag świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki oleju. Ponadto: 20 dag świeżego szpinaku, 1 mała cebula, 2 łyżki masła, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka mleka, 4 przepiórcze jajka, olej, sól, pieprz.
Drożdże wraz z cukrem rozpuść w wodzie. Do przesianej mąki dodaj sól, rozpuszczone drożdże, wyrób gładkie ciasto. Posmaruj je olejem i włóż do podłużnej foremki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, by urosło. Piecz 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Szpinak umyj, odetnij łodyżki. Blanszuj ok. 5 min w osolonym wrzątku, odcedź. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 3-5 min na małym ogniu. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką i mlekiem. Przelej na patelnię ze szpinakiem, mieszając smaż ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem. W międzyczasie na drugiej patelni na oleju usmaż jajka sadzone. Na podpieczonych w tosterze krom-kach chleba rozłóż szpinak i jajka.
Składniki na 4 sztuki: Na bułki: 15 dag mąki pszennej, 3 dag otrębów lub płatków owsianych, 1 łyżka oleju, 1 dag świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suszonych, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 6-7 łyżek letniej wody, 1 łyżka ziaren słonecznika. Ponadto: 4 jajka, 4 plastry sera żółtego, 4 plastry polędwicy, 4 listki sałaty, olej lub masło do smażenia, maj-nez lub masło, sól, pieprz.
Do drożdży dodaj 1/2 łyżeczki cukru oraz 1 łyżkę wody. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj otręby, ziarna słonecznika, olej, sól, pozostały cukier, wodę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min - aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, uformuj bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.3. Na patelni rozgrzej olej lub masło, wbij jajka. Kiedy białko się zetnie, zmniejsz ogień i smaż ok. 5 min (w zależności od tego czy wolisz żółtko bardziej, czy mniej ścięte). Oprósz solą oraz pieprzem. Przekrojone bułeczki posmaruj majonezem lub masłem. Na spodzie ułóż ser żółty, polędwicę, usmażone jajko, liść sałaty i przykryj drugim kawałkiem bułki.