Śniadanie do łóżka
Najlepszym afrodyzjakiem jest wspólne jedzenie. Nieważne, czy wybierzesz różowy krem z malinami, czy mango w różanym syropie - śniadanie w łóżku wygra z niejedną... romantyczną kolacją.
Śniadania dzielą się u mnie na te codzienne i te od święta. Pierwsze charakteryzuje maksymalnie pięciominutowy czas przygotowania oraz możliwość spakowania na drogę w ostatniej chwili. Nie znaczy to, że są byle jakie. Na co dzień rezerwuję ekspresowe owsianki, najczęściej ugotowane poprzedniego wieczoru, albo chrupiące pełnoziarniste granole, które piekę raz w miesiącu, a potem podjadam z jogurtem i owocami, dzięki czemu dzień powszedni nie jest mi straszny. Jednak bez względu na to, jak bardzo się staram, by były w swej codzienności wyjątkowe, najbardziej lubię śniadania od święta. Z reguły tym mianem określam pierwsze weekendowe posiłki, choć czasem ich pora wyklucza użycie słowa "śniadanie". Bywa, że świąteczny jest poniedziałek albo nawet czwartek, bo tak wypadają moje urodziny. Czasem wystarczy, że mam trochę więcej czasu niż zazwyczaj i mogę wrzucić do blendera upieczone buraki albo przygotować jajko w koszulce, a niekiedy po prostu chcę dla kogoś bliskiego przygotować coś wyjątkowego. Takie na przykład śniadanie do łóżka.
Puszysty omlet z marakują i persymoną, jedna porcja: 4,50 zł
Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce, jedna porcja: 3,50 zł
Krem buraczany z malinami, jedna porcja: 2 zł
Mango z pomarańczami w różanym syropie, jedna porcja: 3 zł
Omlet zwany dutch baby najlepiej jeść tuż po wyjęciu z piekarnika. Jest wówczas najbardziej puszysty i lekki. Można przygotować go na jednej dużej patelni lub podzielić ciasto na dwa mniejsze naczynia.
Stopień trudności: dla początkujących liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
1. Jajka, mleko i mąkę zmiksuj z miodem, cynamonem i solą. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
2. Na żeliwnej patelni roztop masło. Wylej ciasto i wstaw patelnię do piekarnika na 15 minut.
3. Gorący omlet podawaj od razu z pokrojonymi w plastry persymoną i marakują.
Choć przygotowanie jajka w koszulce nie należy do najłatwiejszych, to rezultat tych wysiłków jest wart każdej poświęconej minuty. Tak ugotowane smakuje wybornie na grzankach z awokado, ze szpinakiem, utworzy też pyszny duet z wędzonym łososiem.
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
1. Kromki pieczywa opiecz na suchej patelni i posmaruj serkiem.
2. Na każdej ułóż plastry awokado skropione oliwą i sokiem z cytryny. Posól je i posyp pieprzem.
3. Jajka rozbij, każde do oddzielnej miseczki lub filiżanki.
4. W małym rondelku zagotuj wodę z octem, kiedy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i łyżką zrób na środku wir.
5. W jego środek wlej jedno jajko i postaw garnek na palniku.
6. Gotuj 3-4 minuty. Potem wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
7. Tak samo ugotuj drugie.
8. Jajka ułóż na grzankach i posyp ziołami. Podawaj od razu.
Bajecznie różowy krem z buraków to śniadanie idealne. Wygląda cudnie, smakuje bosko, jest lekki jak chmurka, a do tego to bomba witaminowa i odżywcza. By móc przygotować go ekspresowo, wystarczy, że raz w tygodniu upieczesz porcję buraków. Zawinięte w folię wytrzymają w lodówce nawet siedem dni, a ty będziesz mogła przygotować różowy krem śniadaniowy, kiedy przyjdzie ci na niego ochota.
Stopień trudności: dla początkujących liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
1. Upieczonego buraka obierz i pokrój na kawałki. Pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plastry i usuń pestki. Banana obierz.
2. Buraki i owoce zmiksuj z jogurtem i wanilią, zostawiając dwie łyżki malin do przybrania.
3. Rozłóż krem do miseczek, do każdej porcji włóż odłożone owoce i posyp całość płatkami kokosa.
Słodkie mango zanurzone w różanym syropie przywodzi mi na myśl baśnie z tysiąca i jednej nocy. Jestem pewna, że to śniadanie stworzone dla wszystkich księżniczek świata. Także tych współczesnych
Stopień trudności: dla początkujących liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: 20 minut
1. Mango i dwie pomarańcze obierz i pokrój w plastry.
2. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj go z wodą i miodem, a potem zagotuj. Gotuj 10 minut, aż nieco zgęstnieje, po czym wymieszaj z wodą kwiatową i zalej tak przygotowanym syropem plastry owoców.
3. Wystudź i odstaw na noc. 4. Podawaj z jogurtem i posiekanymi pistacjami.
TEKST, STYLIZACJA I ZDJĘCIA DOMINIKA WÓJCIAK
PANI 2/2016