Śniadanie zjedz królewskie!
Zwłaszcza gdy czeka cię trudny dzień albo... masz wielką ochotę sobie pofolgować!
1. Pieczarki oczyścić, dobrze wypłukać, nóżki odciąć, posiekać, kapelusze pokroić w plasterki. Dymki opłukać, białą część pokroić w pierścienie, szczypior posiekać. Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Boczek pokroić w niewielką kostkę.
2. Patelnię dobrze rozgrzać. Wrzucić boczek, usmażyć, by powstały chrupiące skwarki. Dodać pieczarki, zrumienić, włożyć cebulę i pomidory, smażyć na dużym ogniu, by warzywa nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem.
3. Jajka umyć, rozkłócić z solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać jajka, smażyć, podważając brzegi, by masa spływała na spód. Wierzch posypać serem, nałożyć warzywa, dosmażyć pod przykryciem na małym ogniu. Posypać posiekaną zieleniną, podawać z sałatą.
1. Przygotować sos tzatziki: czosnek zmiażdżyć, ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i 1 łyżką oliwy, doprawić, schłodzić.
2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Oliwki pociąć jak najdrobniej, z gałązek rozmarynu oberwać igiełki, posiekać, chleb pokruszyć. Składniki wymieszać, doprawić.
3. Fetę odcedzić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć warzywną posypką, skropić oliwą. Zapiekać 15 minut w temp. 200°C. Podawać na gorąco z sałatą i sosem tzatziki.
1. Fasolę przelać z puszki na durszlak, osączyć.
2. Cebulę oczyścić, pokroić w plasterki, rozdzielić je widelcem na pierścienie. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać.
3. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić dymkę, zeszklić ją. Wlać pokrojone pomidory z zalewą. Mieszając, dusić 5 minut. Dołożyć fasolę i natkę pietruszki (łyżkę zostawić do dekoracji), dusić jeszcze 2 min. Doprawić chili, solą, tabasco.
4. Jajka umyć, wybijać na patelnię z warzywami, starając się nie przeciąć żółtek. Patelnię przykryć pokrywką, trzymać na małym ogniu około 7 minut.
5. Potrawę podawać na stół w naczyniu, w którym się smażyło, posypać odłożoną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
1. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
2. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z połowy wycisnąć sok.
3. Wymieszać pozostałą oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę, ew. dodać roztarty ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem i chili. Schłodzić.
4. Szparagi umyć, oczyścić, odciąć twarde końcówki, ew. obrać, jeśli są bardzo łykowate. Przekroić wzdłuż na połowy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć szparagi, smażyć 4 minuty, przewracając szczypcami. Doprawić solą i pieprzem. Powinny być lekko zrumienione.
5. Na talerzach ułożyć gorące szparagi i mozzarellę, polać sosem z natką pietruszki.
1. Cukinię zetrzeć na tarce, bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć 5 minut bakłażana, dodać cukinię, smażyć jeszcze 2 minuty, doprawić, ostudzić.
2. Zioła posiekać, fetę rozkruszyć. Jajka umyć, wybić do miski, rozkłócić.
3. W misce wymieszać fetę, biały ser, zioła, jajka i ostudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
4. Formy na muffinki dobrze nasmarować tłuszczem, obsypać mąką. Ciasto nałożyć do 12 muffinek (liczba babeczek zależy od wielkości foremek). Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Delikatnie wyjąć z foremek.
1. Cebulę pokroić w pierścionki, mozzarellę i pomidory w plastry. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodygi, posiekać.
2. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę, dodać mięso, smażyć, mieszając 5 min. Doprawić, dodać koncentrat.
3. Z ciasta uformować 8 placków, spłaszczyć, ułożyć na blasze wysypanej mąką, rozsmarować masę mięsną, ułożyć pomidory i ser, posypać tymiankiem. Piec 8-10 minut w temp. 220°C.