Śniadanie zjedz królewskie!

Zwłaszcza gdy czeka cię trudny dzień albo... masz wielką ochotę sobie pofolgować!

Aby omlet był bardziej puszysty, można oddzielić żółtka od białek, wymieszać żółtka z łyżką wody lub mleka i na końcu połączyć z ubitymi  na sztywno białkami
Aby omlet był bardziej puszysty, można oddzielić żółtka od białek, wymieszać żółtka z łyżką wody lub mleka i na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami123RF/PICSEL

Omlet z serem i warzywami

Składniki

  • 7-8 jaj
  • 10 pieczarek
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 pomidory
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag startego żółtego sera (np. edamski)
  • 3 liście sałaty
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

1. Pieczarki oczyścić,  dobrze wypłukać, nóżki odciąć, posiekać, kapelusze pokroić w plasterki. Dymki opłukać, białą część pokroić w pierścienie, szczypior posiekać. Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Boczek pokroić w niewielką kostkę.

2. Patelnię dobrze rozgrzać. Wrzucić boczek, usmażyć, by powstały chrupiące skwarki. Dodać pieczarki, zrumienić, włożyć cebulę i pomidory, smażyć na dużym ogniu, by warzywa nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem.

3. Jajka umyć, rozkłócić  z solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać jajka, smażyć, podważając brzegi, by masa spływała na spód. Wierzch posypać serem, nałożyć warzywa, dosmażyć pod przykryciem na małym ogniu. Posypać posiekaną zieleniną, podawać z sałatą.

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria

Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
+11

Feta zapiekana pod pierzynką

Fetę możesz równie dobrze zapiec w przekrojonej na pół papryce lub cukinii. Posypkę zrobisz z bułki tartej wymieszanej z tartym serem
Fetę możesz równie dobrze zapiec w przekrojonej na pół papryce lub cukinii. Posypkę zrobisz z bułki tartej wymieszanej z tartym serem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 dag oliwek
  • 1 papryka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 kromki chleba
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście sałaty
  • sól, pieprz

1. Przygotować sos tzatziki: czosnek zmiażdżyć, ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i 1 łyżką oliwy, doprawić, schłodzić.

2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Oliwki pociąć jak najdrobniej, z gałązek rozmarynu oberwać igiełki, posiekać, chleb pokruszyć. Składniki wymieszać, doprawić.

3. Fetę odcedzić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć warzywną posypką, skropić oliwą. Zapiekać 15 minut w temp. 200°C. Podawać na gorąco z sałatą i sosem tzatziki.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria

Sadzone po meksykańsku

Tabasco nie jest konieczne, ale podkreśli meksykański charakter dania. Jest bardzo pikantne, wystarczy kilka kropli na całe danie
Tabasco nie jest konieczne, ale podkreśli meksykański charakter dania. Jest bardzo pikantne, wystarczy kilka kropli na całe danie123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 40 dag)
  • 2 puszki pomidorów (lub 80 dag świeżych)
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu chili lub ostrego ajwaru
  • sól, pieprz ziarnisty, ew. tabasco

1. Fasolę przelać z puszki na durszlak, osączyć.

2. Cebulę oczyścić, pokroić w plasterki, rozdzielić je widelcem na pierścienie. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać.

3. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić dymkę, zeszklić ją. Wlać pokrojone pomidory z zalewą. Mieszając, dusić 5 minut. Dołożyć fasolę i natkę pietruszki (łyżkę zostawić do dekoracji), dusić jeszcze 2 min. Doprawić chili, solą, tabasco.

4. Jajka umyć, wybijać na patelnię z warzywami, starając się nie przeciąć żółtek. Patelnię przykryć pokrywką, trzymać na małym ogniu około 7 minut.

5. Potrawę podawać na stół w naczyniu, w którym się smażyło, posypać odłożoną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. 

Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria Kulinaria

Smażone szparagi z mozzarellą

Mozzarellę można podawać na ciepło, lekko podpieczoną w piekarniku. Wystarczy włożyć ją na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Powinna się lekko roztopić
Mozzarellę można podawać na ciepło, lekko podpieczoną w piekarniku. Wystarczy włożyć ją na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Powinna się lekko roztopić123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 pęczki grubych zielonych szparagów
  • 4 kulki mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, płatki chili

1. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.

2. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z połowy wycisnąć sok.

3. Wymieszać pozostałą oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę, ew. dodać roztarty ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem i chili. Schłodzić.

4. Szparagi umyć, oczyścić, odciąć twarde końcówki, ew. obrać, jeśli są bardzo łykowate. Przekroić wzdłuż na połowy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć szparagi, smażyć  4 minuty, przewracając szczypcami. Doprawić solą i pieprzem. Powinny być lekko zrumienione.

5. Na talerzach ułożyć gorące szparagi i mozzarellę, polać sosem z natką pietruszki.

Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?Interia.tv

Muffinki z cukinii i bakłażana

Formy do muffinek można wyłożyć papilotkami. Nie trzeba wtedy natłuszczać formy, a wypiek pozostaje dłużej świeży
Formy do muffinek można wyłożyć papilotkami. Nie trzeba wtedy natłuszczać formy, a wypiek pozostaje dłużej świeży123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 10 dag sera feta
  • 3 jajka
  • 20 dag tłustego białego sera (mielonego)
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy

1. Cukinię zetrzeć na tarce, bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć 5 minut bakłażana, dodać cukinię, smażyć jeszcze 2 minuty, doprawić, ostudzić.

2. Zioła posiekać, fetę rozkruszyć. Jajka umyć, wybić do miski, rozkłócić.

3. W misce wymieszać fetę, biały ser, zioła, jajka i ostudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem.

4. Formy na muffinki dobrze nasmarować tłuszczem, obsypać mąką. Ciasto nałożyć do 12 muffinek (liczba babeczek zależy od wielkości foremek). Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Delikatnie wyjąć z foremek.

Przepis na pieczarki faszerowaneInteria Kulinaria

Minipizze po bolońsku

Placki najlepiej rozwałkować jak najcieniej, żeby przypominały prawdziwą pizzę. Uważaj jednak, bo bardzo łatwo się przypalają
Placki najlepiej rozwałkować jak najcieniej, żeby przypominały prawdziwą pizzę. Uważaj jednak, bo bardzo łatwo się przypalają123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag gotowego ciasta do pizzy
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

1. Cebulę pokroić w pierścionki, mozzarellę i pomidory w plastry. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodygi, posiekać.

2. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę, dodać mięso, smażyć, mieszając 5 min. Doprawić, dodać koncentrat.

3. Z ciasta uformować 8 placków, spłaszczyć, ułożyć na blasze wysypanej mąką, rozsmarować masę mięsną, ułożyć pomidory i ser, posypać tymiankiem. Piec 8-10 minut w temp. 220°C.

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas