Śniadanie zjedz królewskie!

Aby omlet był bardziej puszysty, można oddzielić żółtka od białek, wymieszać żółtka z łyżką wody lub mleka i na końcu połączyć z ubitymi  na sztywno białkami
Aby omlet był bardziej puszysty, można oddzielić żółtka od białek, wymieszać żółtka z łyżką wody lub mleka i na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami123RF/PICSEL

Omlet z serem i warzywami

Składniki

  • 7-8 jaj
  • 10 pieczarek
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 pomidory
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag startego żółtego sera (np. edamski)
  • 3 liście sałaty
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak elegancko zaprezentować danie na talerzu?

Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności123RF/PICSEL

Feta zapiekana pod pierzynką

Fetę możesz równie dobrze zapiec w przekrojonej na pół papryce lub cukinii. Posypkę zrobisz z bułki tartej wymieszanej z tartym serem
Fetę możesz równie dobrze zapiec w przekrojonej na pół papryce lub cukinii. Posypkę zrobisz z bułki tartej wymieszanej z tartym serem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 dag oliwek
  • 1 papryka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 kromki chleba
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście sałaty
  • sól, pieprz
Zapiekanka pasterskaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Sadzone po meksykańsku

Tabasco nie jest konieczne, ale podkreśli meksykański charakter dania. Jest bardzo pikantne, wystarczy kilka kropli na całe danie
Tabasco nie jest konieczne, ale podkreśli meksykański charakter dania. Jest bardzo pikantne, wystarczy kilka kropli na całe danie123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 40 dag)
  • 2 puszki pomidorów (lub 80 dag świeżych)
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu chili lub ostrego ajwaru
  • sól, pieprz ziarnisty, ew. tabasco
Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Smażone szparagi z mozzarellą

Mozzarellę można podawać na ciepło, lekko podpieczoną w piekarniku. Wystarczy włożyć ją na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Powinna się lekko roztopić
Mozzarellę można podawać na ciepło, lekko podpieczoną w piekarniku. Wystarczy włożyć ją na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Powinna się lekko roztopić123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 pęczki grubych zielonych szparagów
  • 4 kulki mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, płatki chili
Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?Zmysłowe smakiInteria.tv

Muffinki z cukinii i bakłażana

Formy do muffinek można wyłożyć papilotkami. Nie trzeba wtedy natłuszczać formy, a wypiek pozostaje dłużej świeży
Formy do muffinek można wyłożyć papilotkami. Nie trzeba wtedy natłuszczać formy, a wypiek pozostaje dłużej świeży123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 10 dag sera feta
  • 3 jajka
  • 20 dag tłustego białego sera (mielonego)
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy
Przepis na pieczarki faszerowaneInteria KulinariaInteria Kulinaria

Minipizze po bolońsku

Placki najlepiej rozwałkować jak najcieniej, żeby przypominały prawdziwą pizzę. Uważaj jednak, bo bardzo łatwo się przypalają
Placki najlepiej rozwałkować jak najcieniej, żeby przypominały prawdziwą pizzę. Uważaj jednak, bo bardzo łatwo się przypalają123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag gotowego ciasta do pizzy
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?