Soczewica i... nie tylko!
Delikatne ziarenka dobrze smakują w zupie, w sałatce albo jako kotlecik!
Składniki na 4-6 porcji: 20 dag zielonej soczewicy, 1 cebula (najlepiej czerwona), 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 10-15 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, zioła do ozdoby.
Soczewicę umyć, zalać zimną wodą (dwie, trzy objętości soczewicy) i odstawić najlepiej na noc. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą zimną wodą i ugotować do miękkości. Posolić pod koniec gotowania, gdy ziarna będą już miękkie.
Ziarna odsączyć i odstawić, by ostygły. Papryki starannie oczyścić z nasion, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w paski. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Jeśli używamy zieleniny - posiekać.
Przygotować sos do sałatki. Wymieszać starannie oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić sosem i wymieszać. Dekorować listkami świeżych ziół.
Składniki na 4-6 porcji: 30 dag wołowiny, 20 dag ciecierzycy, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ziemniaki, 1 cukinia, 1 szklanka zielonego groszku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, kurkuma, kminek, oregano, 2-3 listki laurowe, olej do smażenia.
Ciecierzycę namoczyć na noc. Ugotować w świeżej wodzie. Mięso pokroić w średnią kostkę. Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. Groszek rozmrozić.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oleju smażyć partiami mięso, usmażone przekładać do garnka. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać do garnka z mięsem, zalać wodą (6 szklanek), dodać ziemniaki i marchewkę, listki laurowe, sól i pieprz.
Po kwadransie dodać resztę warzyw i ciecierzycę. Przyprawić kminkiem, oregano i kurkumą. Gotować ok. 15 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Składniki na 4-6 porcji: 25 dag czerwonej soczewicy, 10 dag białego tłustego sera, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, ostra papryka, sól, pieprz, 1 jajko, 8-10 łyżek bułki tartej, 2 łyżki masła, olej do smażenia.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Masło rozgrzać. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, chwilę smażyć, wsypać soczewicę. Wlać dwie niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 3 Gotować, mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudzić i dodać jajko. Wymieszać, formować kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
70 przepisów na dania z soczewicy