Soczysta pierś indycza z ananasem
Amerykańskie smaki na polskim stole.
Składniki
- 1,75 kg fileta z indyka
- 1 puszka (850 ml) ananasa w plasterkach
- 200 g ryżu
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 kolorowe papryki
- 1 mała sałata rzymska
- 2 cebule
- 6 łyżek octu winnego
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- 200 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany
- ewentualnie do dekoracji: kawałki ananasa i świeże zioła
- olej do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Filet z indyka opłucz, osusz. Plasterki ananasa osącz, zalewę zachowaj. Mięso natrzyj solą, obłóż kilkoma plasterkami ananasa i obwiąż nićmi kuchennymi. Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60 minut.
Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, odłóż, by przestygł. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plasterki. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki pokrój w paseczki. Sałatę rzymską umyj, osusz, liście porwij na małe kawałki. Pozostałe plastry ananasa pokrój w kawałeczki. Wymieszaj ze wszystkimi przygotowanymi składnikami sałatki. Cebulę obierz, posiekaj. Przelej na sitku gorącym octem. Olej wymieszaj z 75 ml zalewy z ananasa oraz posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę, przemieszaj.
Gotową pieczeń skrop 150 ml sosu azjatyckiego. Pozostały sos lekko przemieszaj ze śmietaną. Indyka serwuj z tym dipem i sałatką ryżową. Ewentualnie udekoruj cząstkami ananasa i świeżymi ziołami.
Zobacz także: