Soczysta pierś indycza z ananasem
Amerykańskie smaki na polskim stole.
Przygotowanie:
Filet z indyka opłucz, osusz. Plasterki ananasa osącz, zalewę zachowaj. Mięso natrzyj solą, obłóż kilkoma plasterkami ananasa i obwiąż nićmi kuchennymi. Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60 minut.
Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, odłóż, by przestygł. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plasterki. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki pokrój w paseczki. Sałatę rzymską umyj, osusz, liście porwij na małe kawałki. Pozostałe plastry ananasa pokrój w kawałeczki. Wymieszaj ze wszystkimi przygotowanymi składnikami sałatki. Cebulę obierz, posiekaj. Przelej na sitku gorącym octem. Olej wymieszaj z 75 ml zalewy z ananasa oraz posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę, przemieszaj.
Gotową pieczeń skrop 150 ml sosu azjatyckiego. Pozostały sos lekko przemieszaj ze śmietaną. Indyka serwuj z tym dipem i sałatką ryżową. Ewentualnie udekoruj cząstkami ananasa i świeżymi ziołami.
Zobacz także: