Soczysta pierś kaczki
Kaczka to jeden z najszlachetniejszych rodzajów drobiu. Jednak aby była soczysta, trzeba pamiętać o kilku zasadach.
Pierś najczęściej zostawia się na noc w marynacie. Może to być: czosnek, imbir, anyż, miód, sos sojowy. Jeśli chcemy uzyskać orientalny smak, sięgnijmy po tajski sos słodko-kwaśny.
Kaczkę piecze się w jej własnym tłuszczu, bo w porównaniu do indyka i kurczaka jest bardzo tłusta i kaloryczna (ale jest też dobrym źródłem białka, żelaza, potasu i witamin z gr.B). Pierś kaczki jest sprzedawana ze skórą na podszewce z tłuszczu i to właśnie tę część powinniśmy po umyciu piersi przekroić kilkakrotnie na krzyż. Przyprawioną pierś kładziemy na mocno grzanej suchej patelni skórą do dołu. Wówczas tłuszcz szybko się wytopi i będzie nam służył do smażenia mięsnej części i do przyrządzania sosu.
Piersi na słodko można zostawić na kilka godzin w sosie sojowym z miodem, brązowym cukrem z kilkoma kroplami octu winnego, łyżką żurawiny ze słoika i kieliszkiem wiśniówki. Następnego dnia wytapiamy tłuszcz ze skórki kaczki i odrobinę ją podsmażamy, a potem pieczemy ok. 2 godzin, podlewając sosem.
Podobnie możemy zrobić z piersiami kaczki i podać je w wersji faszerowanej z wątróbką i cielęciną.