Reklama

Soczyste burgery bez mięsa

Burgery mogą być pyszne nie tylko z mięsem! Polecamy przepis na wegetariańskie burgery z burakiem- zasmakują wszystkim domownikom!

Składniki

  • 500 g buraków
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 średnie czerwone cebule
  • niewielki pęczek natki pietruszki
  • 7 łyżek pestek słonecznika
  • 4 łyżki sezamu
  • 50 g mąki
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-cm kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka chili
  • łyżeczka kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. godziny(do miękkości) w 200º C. Odstawiamy do wystudzenia. Kaszę gotujemy w proporcji miarka kaszy na 2 miarki osolonej wody. Cebule obieramy i drobno siekamy. 

2. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z kaszą, cebulą i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy olej, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i sezamu,mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek,starty na tarce o drobnych oczkach imbir,chili, kolendrę oraz sól i pieprz. Formujemy płaskie kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 30-40 minut w 200º C.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy