Soczyste burgery bez mięsa
Burgery mogą być pyszne nie tylko z mięsem! Polecamy przepis na wegetariańskie burgery z burakiem- zasmakują wszystkim domownikom!

Składniki
- 500 g buraków
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 średnie czerwone cebule
- niewielki pęczek natki pietruszki
- 7 łyżek pestek słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 50 g mąki
- 75 ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 4-cm kawałek świeżego imbiru
- łyżeczka chili
- łyżeczka kolendry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. godziny(do miękkości) w 200º C. Odstawiamy do wystudzenia. Kaszę gotujemy w proporcji miarka kaszy na 2 miarki osolonej wody. Cebule obieramy i drobno siekamy.
2. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z kaszą, cebulą i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy olej, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i sezamu,mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek,starty na tarce o drobnych oczkach imbir,chili, kolendrę oraz sól i pieprz. Formujemy płaskie kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 30-40 minut w 200º C.
Zobacz także: