Soczysty befsztyk w listkach rozmarynu z sosem pieprzowym
Zaskocz swoich domowników smacznym obiadem.
Składniki: 30 dag polędwicy wołowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 50 ml białego wytrawnego wina, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%, łyżka zielonego pieprzu z zalewy, sól, 2 gałązki rozmarynu, kolorowy pieprz.
Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła usmaż polędwicę tak, by po naciśnięciu widelcem była lekko krwista.
Z patelni zlej tłuszcz, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Dodaj odsączony z zalewy pieprz, dopraw solą. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wsyp kolorowy pieprz. Kotlety wyłóż na talerz, polej sosem, udekoruj gałązkami rozmarynu.
6/2016 Na Żywo