Soczysty deser z galaretką
Słodko-kwaśne ciasta z cytrusami.
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Pomarańcze i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, z których całkowicie usuwamy białą skórkę.
Sok zagotowujemy z 50 g cukru i rozpuszczamy w nim galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty łącznie z brzegami, które powinny lekko wystawać za krawędź. Pieczemy 15-20 minut w 200º C na jasnozłoty kolor, studzimy.
Na ciasto wykładamy na przemian cząstki pomarańczy i grejpfruta, by utworzyły wzór rozety. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zobacz także: