Soczysty deser z galaretką

Słodko-kwaśne ciasta z cytrusami.

Ciasto możesz ozdobić orzechami, owocami leśnymi lub ziołami
Ciasto możesz ozdobić orzechami, owocami leśnymi lub ziołamiPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • jajo
  • po 2 równej wielkości pomarańcze i grejpfruty
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 50 g cukru
  • galaretka o smaku pomarańczowym lub cytrynowym
  • szczypta soli
1 godz. 0 min
12

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Pomarańcze i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, z których całkowicie usuwamy białą skórkę.

Sok zagotowujemy z 50 g cukru i rozpuszczamy w nim galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia. 

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty łącznie z brzegami, które powinny lekko wystawać za krawędź. Pieczemy 15-20 minut w 200º C na jasnozłoty kolor, studzimy. 

Na ciasto wykładamy na przemian cząstki pomarańczy i grejpfruta, by utworzyły wzór rozety. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Zobacz także:

Jak wyglądać profesjonalnieINTERIA
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas