Soczysty deser z galaretką
Słodko-kwaśne ciasta z cytrusami.

Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki
- jajo
- po 2 równej wielkości pomarańcze i grejpfruty
- opakowanie cukru waniliowego
- 350 ml soku pomarańczowego
- 50 g cukru
- galaretka o smaku pomarańczowym lub cytrynowym
- szczypta soli
PrzygotowanieDo przesianej mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.Pomarańcze i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, z których całkowicie usuwamy białą skórkę.Sok zagotowujemy z 50 g cukru i rozpuszczamy w nim galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty łącznie z brzegami, które powinny lekko wystawać za krawędź. Pieczemy 15-20 minut w 200º C na jasnozłoty kolor, studzimy. Na ciasto wykładamy na przemian cząstki pomarańczy i grejpfruta, by utworzyły wzór rozety. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Zobacz także: