Sok ze świeżych pomidorów

Składniki
- 2 kg pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pomidory umyj, przetnij na pół, wytnij twarde gniazda nasienne. Dodaj obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na papkę.
Dodaj liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj ok. 30 minut na wolnym ogniu. Następnie przetrzyj dokładnie przez sitko.
Sok rozlej do butelek lub słoików. Pasteryzuj 3 minuty. Po wyjęciu z garnka jeszcze raz dokręć pokrywki.
Zobacz także: