Sos do spaghetti
Miej go zawsze pod ręką!

Składniki:
5 kg pomidorów3 główki czosnku1-2 ostre papryczki0,25 l oliwyduży pęczek bazyliisólcukier
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Do garnka wlej oliwę i lekko podsmaż na niej drobno pokrojony czosnek.Gdy czosnek zacznie pachnieć, włóż pomidory i jeśli chcesz, żeby sos był ostry, bardzo drobno pokrojone papryczki. Posól i gotuj kilka godzin, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dołóż bazylię i dopraw solą i cukrem.Gorący sos wlej do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.Sos świetnie nadaje się nie tylko do spaghetti, ale również jest znakomitym dodatkiem do lasagne.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory, marynaty, dżemy"
