Składniki:
5 kg pomidorów
3 główki czosnku
1-2 ostre papryczki
0,25 l oliwy
duży pęczek bazylii
sól
cukier
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej oliwę i lekko podsmaż na niej drobno pokrojony czosnek.
Gdy czosnek zacznie pachnieć, włóż pomidory i jeśli chcesz, żeby sos był ostry, bardzo drobno pokrojone papryczki. Posól i gotuj kilka godzin, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dołóż bazylię i dopraw solą i cukrem.
Gorący sos wlej do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.
Sos świetnie nadaje się nie tylko do spaghetti, ale również jest znakomitym dodatkiem do lasagne.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory, marynaty, dżemy"