Sosy jako dodatki do wielkanocnych wędlin i nie tylko. Na jakie postawić?
W mojej rodzinie wielkanocne świętowanie rozpoczynamy od śniadania. Suto zastawiony stół, na którym obowiązkowo znajdować musi się święconka, ale też jajka, wędliny oraz słodkości. W tym okresie wyjątkowo ważnymi dodatkami są sałatki i różnorodne sosy. To właśnie na tych ostatnich chciałabym się dzisiaj skupić. Chętnie podzielę się z wami przepisami na te klasyczne, które zawsze przygotowuję, jak i te nieco bardziej oryginalne.
W większości sosów podstawowym składnikiem jest majonez. Co prawda można go kupić bez problemu, ale żaden nie smakuje tak, jak ten "ukręcony" samodzielnie. Jak go zrobić? Jajko wbić do miski i roztrzepać. Dodać szczyptę soli i cukru oraz dwie łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny. Wszystko ubić na pianę. Następnie stopniowo, cieniutkim strumieniem dolewać olej roślinny (250 ml), cały czas ubijając, aż sos zrobi się biały i gęsty. Na samym końcu przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na bazie takiego majonezu możemy przyrządzać wiele sałatek i sosów. Jednym z moich ulubionych jest klasyczny sos tatarski.
W jaki sposób zabrać się za jego przygotowanie? Na początku przedstawię wam listę niezbędnych składników.
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Drobno posiekać białka, korniszony i pieczarki - dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Kto chce, może dodać śmietanę.
Podzielę się z wami także przepisem na inną wersję sosu tatarskiego, opartego na kaparach zamiast pieczarek - to tak zwany sos tatarski po wiedeńsku.
Przygotowanie:
Kapary drobno posiekać. Przełożyć do miski. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do kaparów. Dorzucić posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Wymieszać z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Zakwasić sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić, by sos się przegryzł.
Zobacz również: Podrożeją jajka i drób. Czy zabraknie ich na Wielkanoc?
Doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wędlin jest sos remoulade. Nie dajcie się zwieść jego skomplikowanej nazwie, ponieważ - wbrew pozorom - jest prosty w przygotowaniu, niezwykle smaczny i pasuje niemal do wszystkiego. Jeśli do tej pory o nim nie słyszeliście, to warto "zaryzykować" jego wykonanie i zaserwować podczas świąt wielkanocnych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki posiekać. Przełożyć do miseczki. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć wachlarz z naciętego kawałka jabłka. Sos remoulade jest doskonałym dodatkiem do wędlin - to taki duński odpowiednik naszego sosu tatarskiego.
Zobacz również: Mazurek wielkanocny. Prosty i sprawdzony przepis
Chrzan z jajkiem to sos, który jest dobrze znany chyba każdemu z nas. W mojej rodzinie uwielbia go niemal każdy. Moja bratanica Karolina do tego stopnia, że ze stołu wybiera łyżeczką niemal tylko tę "potrawę". Przepis jest bardzo prosty, składniki ogólnodostępne, a całość nie dość, że smakuje, to jest bardzo zdrowa. Dlaczego? Chrzan to prawdziwa bomba prozdrowotna. Ma właściwości przeciwutleniające, które wzmacniają układ odpornościowy oraz takie, które stymulują produkcję białych krwinek. Krótko mówiąc, chrzan wspiera naszą odporność, chroni przed chorobami i hartuje. Jego pikantny smak dobrze komponuje się z dodatkiem wędlin i pieczonych pasztetów - zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich, które zyskują coraz większą popularność, także podczas biesiadowania w moim własnych domu z rodziną.
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Gdy przestygną, obrać ze skorupek i przetrzeć na metalowym sicie o drobnych oczkach. Do śmietany dodać chrzan, przetarte jaka, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Na samym końcu dodać drobno posiekany szczypiorek.
Moi drodzy, może się wydawać, że sosy to najmniej istotna kwestia, jeśli chodzi o przygotowania do Wielkanocy, czy też jakiegokolwiek innego biesiadowania. Błąd! Ich przygotowanie, jak możecie zobaczyć, nie wymaga dużo pracy, a w wielu przypadkach to "kropka nad i", jeśli chodzi o smak, aromat, a także podanie potraw. Nie musicie oczywiście przygotowywać wszystkich sosów na raz, ale wybierzcie kilka (a może nawet tylko jeden), który jest najbliższy waszym preferencjom kulinarnym. Gwarantuję, że nie pożałujecie!
***
Zobacz również: