Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę. Marynatę dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków (przekładając cząstkami cebuli) i włóż do marynaty.
Przygotuj sos. Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek. Dopraw solą. Dodaj starte ogórki (dobrze odsączone z wody). Wszystko wymieszaj, przykryj folią i włóż do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni rozgrzej odrobinę marynaty. Souvlaki smaż po obu stronach przez 3 min. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 8 minut do piekarnika. Gotowe podawaj z sosem i pieczywem.
Zobacz także: