Reklama

Souvlaki z sosem tzatziki

Grecki przysmak.

Składniki

  • 50 dag karkówki
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • tymianek
  • mięta
  • sól,
  • pieprz
  • 2 cebule
  • patyczki do szaszłyków
  • SOS:  1 duże opak. jogurtu
  • greckiego  2 ząbki czosnku  sól
  •  łyżeczka oliwy z oliwek  2 ogórki

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę. Marynatę dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków (przekładając cząstkami cebuli) i włóż do marynaty.

Przygotuj sos. Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek. Dopraw solą. Dodaj starte ogórki (dobrze odsączone z wody). Wszystko wymieszaj, przykryj folią i włóż do lodówki.

Reklama

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni rozgrzej odrobinę marynaty. Souvlaki smaż po obu stronach przez 3 min. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 8 minut do piekarnika. Gotowe podawaj z sosem i pieczywem.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy