Spaghetti aglio olio z krewetkami tygrysimi
Idealnie odda charakter sylwestrowego klimatu!
Sposób przygotowania:
1. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku. Do żaroodpornego naczynia włóż krewetki oraz czosnek. Polej oliwą. Poprósz solą i pieprzem. Wymieszaj. Wlej prosecco. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C (z termoobiegiem i grillem od góry). Po 10 minutach pieczenia posyp krewetki startym parmezanem. Zapiekaj jeszcze 5 minut.
2. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na 2 minuty przed planowanym końcem odcedź makaron. Zostaw 1 chochelkę wody z gotowania.
3. Do garnka po makaronie wlej oliwę i 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmażaj pół minuty. Włóż makaron i odłożoną wodę z jego gotowania. Wsyp starty parmezan. Mieszaj, aż się rozpuści. Wsyp posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem. Spaghetti nałóż na talerze. Na wierzchu ułóż krewetki. Polej sosem z pieczenia. Danie udekoruj natką.
Zobacz także: