Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą
To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.
Składniki
na czosnkową bułkę tartą
- 80 g masła
- 2 ½ łyżki oliwy extra virgin
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ½ szklanki (35 g) świeżej bułki
- tartej
- sól w płatkach
- 200 ml oliwy extra virgin
- 8 pokrojonych w cienkie plasterki szalotek
- 4 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
- 120 g białych anchois
- 6 dojrzałych pomidorów na gałązce
- 500 g makaronu spaghetti
- duża garść grubo posiekanej natki pietruszki
- drobno starta skórka z 1 cytryny
Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej ją na średnim ogniu, a następnie wrzuć szalotkę i obsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i anchois. Smaż przez kolejne 2 minuty lub do momentu, gdy fileciki rozpuszczą się w oliwie. Wówczas wyciśnij miąższ z pomidorów, dorzuć go na patelnię i smaż przez 3-4 minuty.
Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 3-5 minut lub aż będzie al dente.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj czosnek oraz bułkę tartą i mieszaj, aż stanie się złota i chrupiąca. Dopraw solą.
Odcedź makaron, dodaj go do sosu i porządnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki i wszystko ponownie wymieszaj, a następnie posyp skórką z cytryny i czosnkową bułką tartą. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Przepis pochodzi z książki George Calombarisa, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal.