Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą
Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartąEarl Cartermateriały prasowe

Składniki

na czosnkową bułkę tartą

  • 80 g masła
  • 2 ½ łyżki oliwy extra virgin
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ½ szklanki (35 g) świeżej bułki
  • tartej
  • sól w płatkach
  • 200 ml oliwy extra virgin
  • 8 pokrojonych w cienkie plasterki szalotek
  • 4 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
  • 120 g białych anchois
  • 6 dojrzałych pomidorów na gałązce
  • 500 g makaronu spaghetti
  • duża garść grubo posiekanej natki pietruszki
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
4

Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej ją na średnim ogniu, a następnie wrzuć szalotkę i obsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i anchois. Smaż przez kolejne 2 minuty lub do momentu, gdy fileciki rozpuszczą się w oliwie. Wówczas wyciśnij miąższ z pomidorów, dorzuć go na patelnię i smaż przez 3-4 minuty. 

Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 3-5 minut lub aż będzie al dente. 

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj czosnek oraz bułkę tartą i mieszaj, aż stanie się złota i chrupiąca. Dopraw solą. 

Odcedź makaron, dodaj go do sosu i porządnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki i wszystko ponownie wymieszaj, a następnie posyp skórką z cytryny i czosnkową bułką tartą. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Przepis pochodzi z książki George Calombarisa, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal.

George Calombaris, "Kuchnia grecka"
George Calombaris, "Kuchnia grecka"materiały prasowe
Jak szybko zrobić pesto?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas