Spaghetti z cukinii
Ciekawa odskocznia od typowego makaronu- polecamy przepis na nietuzinkowe spaghetti z cukinii.
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj, osusz i potnij na cienkie paseczki, np. obieraczką do warzyw. Możesz kupić specjalną temperówkę do warzyw (ok. 20 zł).
2. Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie (uważaj, aby się nie przypaliły).
3. Pomidory pokrój na połówki lub na ćwiartki i wrzuć na patelnię. Lekko je podsmaż.
4. Dodaj paski cukinii i nieco zwiększ moc palnika. Smaż 8 minut, mieszając. Cukinia powinna pozostać jędrna, ale nie surowa.
5. Zdejmij z palnika i dopraw solą, chili, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie wymieszaj. Posyp natką. Fetę pokrój lub pokrusz na kawałki i posyp gotową potrawę. Przybierz listkami bazylii.
6. Spaghetti z cukinii możesz podać samo lub z pieczywem, np. zrumienioną w piekarniku bagietką.
Zobacz także: