Spaghetti z cukinii

Ciekawa odskocznia od typowego makaronu- polecamy przepis na nietuzinkowe spaghetti z cukinii.

Cukiniowe spaghetti z dodatkiem warzyw i sera feta
Cukiniowe spaghetti z dodatkiem warzyw i sera feta123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 10 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 pomidorów koktajlowych
  • mała cebula
  • kawałek ostrej papryki lub chili w proszku
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • suszony tymianek
  • gałązki świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj, osusz i potnij na cienkie paseczki, np. obieraczką do warzyw. Możesz kupić specjalną temperówkę do warzyw (ok. 20 zł).

2. Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie (uważaj, aby się nie przypaliły).

3. Pomidory pokrój na połówki lub na ćwiartki i wrzuć na patelnię. Lekko je podsmaż.

4. Dodaj paski cukinii i nieco zwiększ moc palnika. Smaż 8 minut, mieszając. Cukinia powinna pozostać jędrna, ale nie surowa.

5. Zdejmij z palnika i dopraw solą, chili, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie wymieszaj. Posyp natką. Fetę pokrój lub pokrusz na kawałki i posyp gotową potrawę. Przybierz listkami bazylii.

6. Spaghetti z cukinii możesz podać samo lub z pieczywem, np. zrumienioną w piekarniku bagietką.

Zobacz także:

Placki ziemniaczane z cukiniąStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas