Reklama

Spaghetti z papryczką chili i oliwkami

Czosnek niepozornie, ale jest prawdziwym pogromcą infekcji. Młody czosnek ma też wspaniałe walory smakowe. Warto go marynować oraz dodawać na przykład do zup i makaronów.

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 80 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 g parmezanu
  • papryczka chili
  • 6 oliwek

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron al dente i odcedź, zachowując szklankę wody, w której się gotował. 

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zmniejsz ogień, a następnie wrzuć posiekany czosnek. Podsmażaj przez minutę, a następnie dodaj oczyszczoną i przekrojoną wzdłuż papryczkę chili. 

3. Dodaj szpinak lub rukolę, pokrojone oliwki, różyczki brokuła, sok i skórkę z cytryny. Smaż 3-4 minuty, a potem dodaj makaron. Podgrzej i dodaj trochę odlanej wody. 

4. Gotowe spaghetti oprósz solą, pieprzem i parmezanem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy