Spaghetti z papryczką chili i oliwkami
Czosnek niepozornie, ale jest prawdziwym pogromcą infekcji. Młody czosnek ma też wspaniałe walory smakowe. Warto go marynować oraz dodawać na przykład do zup i makaronów.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente i odcedź, zachowując szklankę wody, w której się gotował.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zmniejsz ogień, a następnie wrzuć posiekany czosnek. Podsmażaj przez minutę, a następnie dodaj oczyszczoną i przekrojoną wzdłuż papryczkę chili.
3. Dodaj szpinak lub rukolę, pokrojone oliwki, różyczki brokuła, sok i skórkę z cytryny. Smaż 3-4 minuty, a potem dodaj makaron. Podgrzej i dodaj trochę odlanej wody.
4. Gotowe spaghetti oprósz solą, pieprzem i parmezanem.
Zobacz także: