Spaghetti z papryczką chili i oliwkami

Czosnek niepozornie, ale jest prawdziwym pogromcą infekcji. Młody czosnek ma też wspaniałe walory smakowe. Warto go marynować oraz dodawać na przykład do zup i makaronów.

Prosty w przygotowaniu makaron z pysznym, czosnkowym aromatem
Prosty w przygotowaniu makaron z pysznym, czosnkowym aromatem123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 80 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 g parmezanu
  • papryczka chili
  • 6 oliwek

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron al dente i odcedź, zachowując szklankę wody, w której się gotował.

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zmniejsz ogień, a następnie wrzuć posiekany czosnek. Podsmażaj przez minutę, a następnie dodaj oczyszczoną i przekrojoną wzdłuż papryczkę chili.

3. Dodaj szpinak lub rukolę, pokrojone oliwki, różyczki brokuła, sok i skórkę z cytryny. Smaż 3-4 minuty, a potem dodaj makaron. Podgrzej i dodaj trochę odlanej wody.

4. Gotowe spaghetti oprósz solą, pieprzem i parmezanem.

Zobacz także:

Spaghetti bologneseStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?